sumorni prikaz krize

Gotovo svako četvrto kućanstvo u Britaniji nema dovoljno novca za osnovne potrepštine

21.02.2023 u 17:28

Bionic
Reading

Gotovo svako četvrto kućanstvo u Britaniji često nema dovoljno novca za osnovne potrepštine, a dvije trećine građana smatra da vlada ne čini dovoljno da ublaži krizu troškova života, pokazalo je istraživanje dobrotvornih udruga

U Britaniji tako 37 posto građana završi mjesec praznih novčanika, a gotovo jedna četvrtina, njih 24 posto, nema dovoljno novca za osnovne potrepštine ili većinu mjeseci ili većinu dana, pokazalo je istraživanje koju je naručila inicijativa Zajedno kroz krizu.

Inicijativu su osnovale dobrotvorne udruge Save the Children, Turn2us, Little Village, Shelter i 38 Degrees.

Čak i među 10 najbogatijih izbornih jedinica u Britaniji, 19 posto građana odgovorilo je da ne može platiti hranu ili račune do kraja većine mjeseci. U 10 najsiromašnijih izbornih jedinica njihov udio iznosi 26 posto, pokazuje anketa.

Ukupno šest posto građana većinu dana u mjesecu ne može platiti osnovne potrepštine, a u najsiromašnijim područjima postotak se penje na 11 posto.

Približno 67 posto građana kazalo je da britanska vlada "ne čini dovoljno" da bi suzbila krizu troškova života.

Za inicijativu Zajedno kroz krizu tvrtka Survation provela je ispitivanje među 2.014 odraslih osoba u Britaniji u razdoblju od 10. do 14. veljače.

Anketa je provedena među građanima u 100 najugroženijih i 100 najmanje zakinutih izbornih jedinica u Engleskoj, Walesu, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj.

Otvoreno pismo

Zajedno kroz ovu krizu napisali su otvoreno pismo premijeru Rishiju Sunaku i ministru financija Jeremyju Huntu, tražeći od njih da "poduzmu mjere kako bi osigurali da kriza koju pokazuju ove brojke ne postane 'nova normala' u Velikoj Britaniji".

Pozivaju ih na učinkovitu, kontinuiranu potporu građanima pri plaćanju računa za energiju i uključivanje sve djece u programe besplatnih obroka u školama, uz prioritet obitelji koje dobivaju pomoć zbog niskih primanja i slične socijalne naknade.

Također pozivaju vladu da odmrzne stambene naknade koje su 'zaglavile' na razini iz 2020. godine dok su najamnine u međuvremenu dosegnule rekordne razine.

"Anketa je sumorni prikaz krize koja se širi na cijelu zemlju: obitelji kojima ponestaje novca da nahrane djecu i da ih drže na toplom brzo postaju naša nova normala”, izjavio je izvršni direktor 38 Degreesa Matthew McGregor, komentirajući rezultate istraživanja.

"Bliži se predstavljanje proljetnog 'mini-proračuna', a britanska javnost iz najugroženijih, ali i onih najmanje ugroženih dijelova naše zemlje jasno i uglas poručuje premijeru Sunaku i ministru financija Huntu: radite svoj posao", tumači McGregor.

"Zaustavite glad među djecom, ugasite fitilj na tempiranoj bombi računa za energiju i oslobodite obitelji mučnog straha od najgoreg."

Dan Paskins, direktor organizacije Save The Children za utjecaj na Britaniju, rekao je: "Većina građana, i u bogatim i u siromašnim krajevima, smatra da britanska vlada ne čini dovoljno da pomogne ljudima u krizi troškova života".

"Obitelji danas preživljavaju od mjeseca do mjeseca, u nekim slučajevima čak i od danas do sutra, i žive bez osnovnih potrepština, a nas duboko brine utjecaj takve situacije na djecu", naglašava Paskins.

Proljetni proračun prilika je da se poduzmu mjere za pomoć obiteljima, a vrijedan korak naprijed bili bi besplatni školski obroci svim obiteljima koje primaju univerzalnu socijalnu naknadu”, poručuje.

"Ostale ključne mjere za ublažavanje tereta bila bi ulaganja u sustav skrbi o djeci koji istinski pomaže, posebno roditeljima s niskim primanjima, i u sustav socijalne skrbi koji pruža pouzdanu sigurnosnu mrežu", zaključio je Dan Paskins.