globalno zagrijavanje

Škotska prva zabranila anestetik štetan za okoliš: 'Količina koju sam koristio u danu jednaka je vožnji 1000 kilometara'

03.03.2023 u 17:06

Bionic
Reading

Škotska je prva zemlja u svijetu koja je u svim svojim bolnicama stopirala upotrebu anestetičkog desflurana zbog njegova utjecaja na okoliš

Podaci britanskog Nacionalnog zdravstvenog servisa (NHS) sugeriraju da plin koji se upotrebljava da bi ljude zadržao nesvjesnima tijekom operacije ima potencijal globalnog zagrijavanja 2500 puta veći nego ugljični dioksid, piše BBC. Zabrana u Škotskoj, od vrhunca upotrebe u 2017., smanjila bi emisije jednake napajanju energijom 1700 domova godišnje.

Pojedine bolnice u Ujedinjenom Kraljevstvu već su smanjile njegovu upotrebu, a u posljednjih nekoliko godina više od 40 bolničkih zaklada u Engleskoj i brojne bolnice u Walesu ne koriste ga. NHS Engleska će uvesti sličnu zabranu od 2024., a Škotska zabranjuje njegovu upotrebu osim u izvanrednim okolnostima.

Zabrana širom bolnica u Engleskoj smanjila bi štetne emisije ekvivalentne onima uzrokovanim napajanjem 11.000 domova svake godine, prema podacima iz NHS-ovih analiza o korištenju desflurana u 2020. Druge zemlje, uključujući mnoge u Europi, sklone su sličnim potezima u sljedećih nekoliko godina. Dr. Kenneth Barker, anesteziolog i voditelj Škotskog nacionalnog programa zelenih kazališta, rekao je da je bio šokiran saznanjem da anestetički lijek koji je upotrebljavao više desetljeća za mnoge važne i rutinske operacije toliko šteti okolišu.

'Shvatio sam 2017. da količina desflurana koju sam koristio u tipičnom radnom danu kao anesteziolog rezultira emisijama ekvivalentnim vožnji 670 milja (nešto malo više od 1000 kilometara) toga dana', rekao je, dodavši da je odlučio odmah stopirati njegovu upotrebu, a taj put slijedilo je puno njegovih kolega.

'Kada se suočite s nečim toliko očitim i značajnim za okoliš, jako mi je drago da smo došli do ove faze', poručio je.

Mnoge bolnice prešle su na sigurne i učinkovite anestetičke plinove te s manje potencijala zagrijavanja kao što je sevofluran, koji ima potencijal globalnog zagrijavanja 130 puta veći od ugljičnog dioksida, ili na korištenje alternativnih neplinovitih anestetika i učinkovitije opreme. Dr. Helgi Johannsson, potpredsjednik Kraljevskog koledža anesteziologa, za BBC je rekao:

'Sve više i više anesteziologa širom Ujedinjenog Kraljevstva postalo je svjesno opsega štete koju taj plin uzrokuje okolišu i odlučili su zaustaviti njegovu upotrebu, na što sam ponosan.' Ali upozorio je da je ovo samo početak i 'kapljica u oceanu ugljičnog otiska u NHS-u', objasnivši:

'NHS je industrija s visokim emisijama ugljika. Moramo se usredotočiti na sve ostale važne stvari koje mogu učiniti razliku, poput rješavanja starih bolničkih zgrada koje je teško zagrijati i smanjiti putovanja koja poduzimaju pacijenti.'

Sveukupno, anestetički plinovi čine oko dva do pet posto ugljičnog otiska NHS-a, a u tijeku su napori za rješavanje drugih medicinskih plinova poput dušikovog oksida. NHS-ova strategija neto-nula uključuje razmatranje ekološki prihvatljivijih sustava grijanja i rasvjete, zelenija vozila i ispitivanje utjecaja na okoliš te toga kako se lijekovi i oprema isporučuju zdravstvenom sustavu.