MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA PRIJETI

'Puigdemont neće ući u Kataloniju ni u gepeku'

23.01.2018 u 14:24

Bionic
Reading

Španjolski ministar unutarnjih poslova Juan Ignacio Zoido rekao je u utorak kako će policija pojačati praćenje Carlesa Puigdemonta kako ne bi tajno ušao u Španjolsku te se pojavio u katalonskom parlamentu kao kandidat za predsjednika vlade.

„Snage sigurnosti će slati informacije državnom odvjetništvu te će nadzirati kretanje Puigdemonta kako bi se izbjeglo da prijeđe granicu helikopterom, brodom ili u prtljažniku automobila“, napomenuo je Zoido gostujući u emisiji Espejo Público (Javno ogledalo) na španjolskoj privatnoj televiziji Antena 3. „Radit će se intenzivno ujutro, popodne i po noći na svim mjestima na granici i unutar nje“, dodao je.

Puigdemont, kandidat za predsjednika vlade Katalonije, nalazi se u Danskoj te mu dolaskom na španjolsko tlo prijeti uhićenje pod optužbom za pobunu protiv Španjolske i odbijanje dolaska na sudsko saslušanje u Madrid. U ponedjeljak je stigao u Kopenhagen iz Bruxellesa gdje se nalazi od 29. listopada.

Španjolsko državno odvjetništo tražilo je u ponedjeljak raspisivanje europskog uhidbenog naloga no španjolski istražni sudac to je odbio. Napomenuo je kako bi time uhićeni Puigdemont imao opravdanje zašto se nije pojavio na parlamentarnoj raspravi u Barceloni. Španjolski premijer Mariano Rajoy, koji treba dati mandat za sastavljanje vlade, tvrdi da Puigdemont ne može biti izglasan za predsjednika bez da se osobno pojavi u parlamentu na raspravi.

No zagovornici nezavisnosti, s osvojenih 70 od 135 mjesta u parlamentu, inzistiraju na imenovanju Puigdemonta na daljinu, bez da se on osobno pojavi u Barceloni.

  • +24
Katalonija nakon početka sankcija iz Madrida Izvor: Reuters / Autor: YVES HERMAN

„Neka se preda ili neka druga osoba bude kandidat za predsjednika pa da se situacija vrati u normalu“, rekao je Zoido, član Narodne stranke desnog centra na vlasti u Španjolskoj od 2011.

Puigdemont je svojoj političkoj formaciji Zajedno za Kataloniju delegirao svoj glas pa neki njen zastupnik, koji dobije taj glas, može u njegovo ime glasovati. To pokazuje kako Puigdemont namjerava biti izabran dok se nalazi u Belgiji.

U utorak se u Kopenhagenu sastao sa zastupnicima danskog parlamenta a u kratkom obraćanju medijima nije rekao hoće li se i kada vratiti u Španjolsku. Ranije je poručio da se spreman vratiti u Kataloniju dobije li jamstvo da neće biti uhićen.

Zoido je međutim ponovio riješenost Španjolske da Puigdemonta prepusti sudu.

„Mogu vam jamčiti kako će se pravosuđe, bez ikakve sumnje, pozabaviti njime u odgovarajućem trenutku“, rekao je Zoido. „U Belgiji i Danskoj ga primaju samo oni koji podržavaju lomljenje nacije“, istaknuo je.

  • +16
Sva lica Carlesa Puigdemonta Izvor: Reuters / Autor: YVES HERMAN

Puigdemont bi se u srijedu trebao vratiti u Bruxelles i sastati s novoizabranim predsjednikom katalonskog parlamenta Rogerom Torrentom, zagovornikom nezavisnosti. Glasovanje o njegovom imenovanju u Barceloni moglo bi biti 31. siječnja.

 Puigdemont je bio predsjednik vlade od kraja 2015. pa sve dok ga krajem listopada 2017. nije otpustila španjolska vlada nakon što je u katalonskom parlamentu izglasano proglašenje samostalne republike Katalonije. Carles Puigdemont je zasad jedini kandidat za novog predsjednika Katalonije, pokrajine na obali Sredozemnog mora gdje živi 7,5 milijuna stanovnika. Zagovornici nezavisnosti njegovim imenovanjem žele kontinuitet prekinut intervencijom iz Madrida. U Španjolskoj je optužen za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti suprotnog odluci ustavnog suda.