otputovao u dansku

Puigdemont službeno kandidat za predsjednika vlade Katalonije

22.01.2018 u 14:11

Bionic
Reading

Carles Puigdemont (55), koji se posljednja tri mjeseca nalazi u inozemstvu, jedini je kandidat za predsjednika katalonske vlade te će o njegovom imenovanju glasovati idućih dana parlament u Kataloniji, rekao je u ponedjeljak novi predsjednik katalonskog parlamenta

'Svjestan sam njegove osobne i pravne situacije, no on je apsolutno legitimni kanidat za predsjednika vlade', istaknuo je Roger Torrent u kratkoj izjavi za novinare u Barceloni. Torrent, član Katalonske republikanske ljevice (ERC) koja podržava nezavisnost Katalonije, izabran je prošli tjedan na mjesto predsjednika parlamenta. Nakon toga se sastao s predstavnicima svih stranaka. 

Torrent je izrazio želju za susretom sa španjolskim premijerom Marianom Rajoyem koji treba dati mandat za sastavljanje vlade u Kataloniji. Rajoy je posljednjih dana odlučno odbacio mogućnost da Puigdemont, optužen u Španjolskoj za pobunu protiv države, bude predsjednik vlade pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika. Glasovanje u katalonskom parlamentu očekuje se 31. siječnja.

Tri stranke za nezavisnost Katalonije osvojile su na izborima 21. prosinca natpolovičnu većinu u parlamentu, 70 od 135 mjesta, čime su kandidirale Puigdemonta za predsjednika vlade. On je upravljao pokrajinom na obali Sredozemnog mora od 2015. pa do izglasavanja nezavisnosti u katalonskom parlamentu 27. listopada. Idući dan je španjolska vlada predvođena Rajoyom iskoristila španjolski ustav pa raspustila katalonsku vladu, uspostavila izravno upravljanje Katalonijom iz Madrida te raspisala prijevremene izbore.

  • +16
Sva lica Carlesa Puigdemonta Izvor: Reuters / Autor: YVES HERMAN

Rajoy je prošli tjedan poručio kako će izravno upravljanje ostati na snazi bude li Puigdemont izabran za predsjednika vlade. Stranke za cjelovitost Španjolske smatraju neprihvatljivim da se o njemu glasa u parlamentu bez njegove prisutnosti te da on upravlja Katalonijom iz inozemstva. On boravi u Belgiji od 29. listopada.

Puigdemont je u ponedjeljak ujutro doputovao u Kopenhagen gdje na tamošenjem Sveučilištu namjerava sudjelovati u raspravi o situaciji u Kataloniji dok za utorak ima u planu posjet danskom parlamentu. Španjolsko državno odvjetništvo zatražilo je od istražnog suca, koji vodi postupak protiv članova bivše katalonske vlade, da ponovo aktivira europski uhidbeni nalog za Puigdemonta.