'DANAS SU NA STRANI TODORIĆA'

Puhovski objasnio zašto SDP-ov pokušaj rušenja Vlade preko Pupovca neće proći

27.10.2017 u 10:38

Bionic
Reading

Prije samo pet mjeseci HNS je tražio opoziv, kako su tada govorili, Titanik vlade. Danas je HNS pouzdan partner istoj toj vladi, a jedini koji bi mogao biti jezičac na vagi je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. SDP je najavio da kreće u proceduru opoziva Vlade, stoga su sve oči uprte upravo u njega. Hoće li zbog spornog ugovora o 'roll-up' kreditu za Agrokor Pupovac okrenuti leđa HDZ-u? Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da će, kao i mnogo puta do sada, ostati lojalan

'Čeka se da Pupovac odluči do ponedjeljka. Ovi drugi su sigurno uz Vladu, a mislim da će biti i on', kazao je Puhovski za tportal. Dodaje da i ostali manjinci, kao i Furio Radin, koji je trenutno potpredsjednik Sabora, imaju taktiku da napadaju Vladu, a glasaju za nju.

U tom slučaju Plenković i ekipa mogu biti mirni, 76 ruku u Saboru na njihovoj je strani. Puhovski smatra da bi od zahtjeva za opozivom Vlade možda nešto i bilo kada bi SDP-ovci vjerovali u ono što traže.

'Plenković ima pravo kad kaže da su SDP-ovci dosadni. Oni sve to rade tako rutinski da sami sebi nisu uvjerljivi. Bitno im je da budu u vijestima, a niti njima samima nije jasno što je skandalozno s tim ugovorom', pojašnjava Puhovski i kaže da SDP kritizira poteze Vlade, no ne nude odgovor što bi bilo s Agrokorom da nije bilo tog roll-up ugovora.

Uz to sami sebi skaču u usta, najprije optužuju Vladu da radi za Ivicu Todorića, a danas su oni na istoj strani kao Todorić, upozorava.

  • +2
Davor Bernardić daje izjavu u Saboru Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji je ustvrdio da je Tomislav Karamarko pao zbog puno manje stvari. Puhovski kaže da Karamarko nije pao zbog poslovne suradnje njegove supruge i lobista MOL-a Joze Petrovića, već zato što mu je HDZ okrenuo leđa. Skandal s Petrovićem bio je samo povod.

'Karamarko je pao jer su u HDZ-u ustanovili da nije perspektivan. To ne ovisi o SDP-u, nego o HDZ-u. Plenković nije u istoj poziciji kao Karamarko. Činjenica je da ne kontrolira stranku, no HDZ je uz njega jer nemaju drugog kandidata', smatra Puhovski.

Na pitanje je li rušenje Vlade i eventualni novi izbori ono što SDP doista želi, Pupovac kaže da SDP može na parlamentarnim izborima dobiti 20 do 25 posto glasova isključivo zahvaljujući Marku Skeji i sličnima.

'Oni mogu dobiti sličan broj glasova kao i ranije, neovisno o tome što su se pokazali posve nesposobnima. Dok postoje Skejo i Keleminec, SDP ne može pasti ispod 20 posto', zaključuje Puhovski.

  • +8
Ante Ramljak nakon sastanka s dobavljačima Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic