DEBATA U EU PARLAMENTU

Pučani i liberali tukli po Ciprasu, Farage ga jedini razumije

08.07.2015 u 10:25

Bionic
Reading

U Europskom parlamentu održava se rasprava o krizi eurozone i Grčke, a u njoj sudjeluju grčki premijer Aleksis Cipras, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i drugi vodeći europski političari

Sa zakašnjenjem od 15 minuta u Europskom je parlamentu započela rasprava na temu krize u Grčkoj i Europskoj uniji, u kojoj sudjeluju vodeći europski političari. 

Debatu u Europskom parlamentu možete pratiti uživo na live streamu ovdje

Grčki premijer Aleksis Cipras ušao je u plenarnu dvoranu Europskog parlamenta uz glasan pljesak i povike 'Bravo!'. Prvi je kratko govorio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, napomenuvši da Grčka ima još pet dana kako bi spriječila tzv. grexit. Nakon toga je riječ dobio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, izražavajući nadu u dogovor. 

Potom se zastupnicima obratio Cipras te je u petominutnom govoru istaknuo kako je novac koji je kao pomoć tijekom godina dobivala Grčka zapravo otišao na spašavanje banaka, a ne Grčke i grčkog naroda. Pozvao je na kompromis koji će omogućiti rast grčkog gospodarstva.

Predstavnik Europske pučke stranke Manfred Weber je pak optužio Ciprasa da mu 'aplaudiraju europski ekstremisti' poput Marine Le Pen, te da se 'okružio pogrešnim prijateljima'. Weberovo izlaganje je bilo praćeno i glasnim uzvicima negodovanja, pa je u jednom trenutku morao intervenirati i predsjednik Europskom parlamenta Martin Schulz, opomenuvši zastupnike da kontroliraju emocije.

U vatrenom govoru se EP-u obratio predstavnik liberala Guy Verhofstadt, koji je od Ciprasa zatražio da prestane pričati o tome kako želi promijeniti Grčku, nego da predstavi konkretne prijedloge i plan puta kako to želi učiniti. Upozorio je da Siriza ne smije postati žrtva klijentelizma poput socijaldemokratskog PASOK-a, te je potrebno ukinuti privilegije bogatih Grka i tamošnje Pravoslavne crkve.

Lider britanskog UKIP-a i veliki protivnik Europske unije Nigel Farage je pak rekao da svjedočimo umiranju europskog projekta. Ciprasa je pozvao da napusti eurozonu i oslobodi svoj narod: 'U Europi postoji novi Berlinski zid a zove se euro.' Poručio je Ciprasu da ga, ako odluči napustiti euro, slijediti nekoliko teških mjeseci, ali će se Grčka nakon toga oporaviti zahvaljujući devaluaciji nove valute i prijateljima koje ima diljem svijeta.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio je Grčkoj: 'U utrci smo s vremenom kako bismo izgradili povjerenje. Ne želim raspravljati o dobrim i lošim stranama grčkog referenduma. Svi imaju svoje mišljenje o tome. Sada je potrebno nastaviti dalje i zaboraviti što se zaboraviti mora.'

'S obzirom na to što se događa u Grčkoj, odgovor ne može biti da okrenemo leđa jačanju gospodarske i monetarne unije', rekao je Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije.

Grčka kriza je pokazatelj nesposobnosti eurozone da pronađe dugoročna rješenja, rekao je grčki predsjednik vlade Alexis Tsipras. Istaknuo je da financijska pomoć EU-a nikad nije došla do Grka, već je potrošena na spašavanje banaka te stoga mjere štednje nikad nisu prihvaćene. "'Jednostavna je činjenica koju moramo prihvatiti da grčki narod smatra kako nema izbora nego zahtijevati izlazak iz mrtve točke', rekao je Tsipras te zaključio kako je Grčka pretvorena u 'laboratorij za mjere štednje', ali eksperiment nije uspio: siromaštvo je sve veće, kao i javni dug.

Manfred Weber (EPP, Njemačka) kritizirao je nedostatak prijedloga grčke vlade koji bi činili temelj za pregovore: 'Vi provocirate, mi tražimo kompromis. Vi se suočavate s neuspjehom, mi tražimo uspjeh. Vi ne volite Europu, mi volimo Europu', rekao je optuživši premijera da laže svom narodu: 'Govorimo o dostojanstvu, ali vi stalno odbijate reći ljudima istinu, a to nije dostojanstveno'. Istaknuo je da pet zemalja u EU-u ima niži životni standard nego Grčka i zapitao: 'Kako možete tim zemljama poručiti da Grčka ne može dodatno rezati svoje troškove?'.

'Smatram da uvjeti za postizanje dogovora ovog tjedna postoje', rekao je Gianni Pittella (S&D, Italija). 'Na redu je vlada koja mora odlučiti o reformama, poduprijeti radnike, boriti se protiv korupcije i izbjegavanja plaćanja poreza. Radi se o mjerama koje su potrebne ne zato što ih EU traži, već zato što koriste Grcima. Također smatram da je pošteno da razgovaramo o restrukturiranju dugova.'

'Nešto je trulo u Grčkoj, ali nešto je trulo i u EU', poručio je Ryszard Legutko (ECR, Poljska). Ako se trenutno 'kazalište' nastavi, svi će biti zbunjeni oko toga što je zbilja važno: 'Koga i što pokušavamo spasiti - monetarnu uniju, grčko društvo, kredibilitet vlade i vjerovnika, ugled Angele Merkel ili nepogrešivost sve bliže unije?'

Guy Verhofstadt (ALDE, Belgija) smatra kako je potreban jasan plan: 'Pet godina slijepo hodamo prema 'Grexitu' uz pomoć i potporu ekstremne desnice.... Nismo mi, a niste ni vi oni koji će platiti račune. Grčki građani su ti koji će platiti trošak grčkog napuštanja eurozone'.

'Pronađimo rješenje koje je održivo, trajno i koje nam neće samo pružiti kratkotrajan osjećaj zadovoljstva kako bismo druge tražili da poduzmu prave mjere. Poštujmo narod i Europu te poštujmo odluku koju se Grci donijeli u nedjelju', rekla je Gabriele Zimmer (GUE/NGL, Njemačka).

Rebecca Harms (Zeleni/EFA, Njemačka) poručila je Tsiprasu kako očekuje konkretne ideje za provođenje reformi i bolju budućnost, a ne samo govor u kojem se zagovara zaustavljanje korupcije i rješavanje problema. Podsjetila ga je da 'sve treba biti odlučeno ovog tjedna'.

Nigel Farage (EFDD, UK) kritizirao je uvođenje eura: 'Ako pokušavate natjerati različite ljude i različite ekonomije da idu zajedno, bez da se od tih istih ljudi prvo ishodi pristanak, nije vjerojatno da će plan uspjeti. Ne govorim samo o Grčkoj danas, već o cijelom Mediteranu koji je zaglavio u krivoj valuti'.

Marine Le Pen (ENF, Francuska) rekla je Tsiprasu: 'Euro i mjere štednje su sijamski blizanci. Vaš narod neće pobjeći od mjera štednje bez da napusti euro'.

Eleftherios Synadinos (Nezavisni, Grčka) podsjetio je na milijune žrtava u njemačkoj okupaciji Grčke u Drugom svjetskom ratu, kao i na dug koji Njemačka duguje njegovoj zemlji. 'Zašto odbijate uključiti to pitanje u raspravu o dugu?', pitao je zaključivši kako Grci mogu živjeti i preživjeti izvan eurozone.

U svom govoru na kraju rasprave Tsipras je da usprkos optužbama nekih zastupnika, Grčka je uistinu predložila reforme i rješava problem utaje poreza. 'Prijedlozi uključuju predanost postizanju fiskalnih ciljeva. Međutim, imamo suvereno pravo odlučiti povećati poreze na tvrtke koje ostvaruju dobit, a ne na mirovine', rekao je. Tsipras je podsjetio kako se Njemačkoj, nakon dva svjetska rata, iskazala solidarnost te je otpisano 60 posto njenog duga. Napominjući kako poštuje europske zakone, zaključio je citirajući Sofokla: 'Postoje vremena kada je najveći zakon nad svim zakonima - pravda za ljudska bića'.

Juncker je rekao: 'Pogreška je bila napuštanje pregovaračkog stola... Da nismo prestali s pregovorima postigli bismo dogovor.' Dodao je kako se sam uvijek protivio mjerama koje utječu na najsiromašnije građane.

Donald Tusk zaključio je plenarnu raspravu: 'Danas trebamo jedinstvo, ne zbog toga što se radi o lijepoj ideji, već zato što je prijeko potrebno za donošenje konkretnih odluka. Bez jedinstvenog stava o Grčkoj za četiri dana ćemo se probuditi u drugačijoj Europi. Ovo je stvarnost i posljednji vlak za Grčku i za nas. Naša posljednja šansa'.