VAL KSENOFOBIJE ZAPLJUSNUO OTOK

Prva uhićenja nakon Brexita zbog napada na strance

01.07.2016 u 19:46

Bionic
Reading

Nakon što su Britanci referendumom odlučili napustiti EU, zločini iz mržnje porasli su, prema podacima policije, na nevjerojatnih 57 posto, a jučer je u Manchesteru policija nakon jednog od bezbrojnih ksenofobnih napada po prvi puta primijenila silu te uhitila trojicu mladića koji su u tramvaju verbalno, a potom i fizički nasrnuli na mladića koji ne vuče porijeklo s Otoka

Incident, koji je policija opisala 'odvratnim prikazom zlostavljanja za koje nema opravdanja i mjesta u britanskom društvu', dogodio se u tramvaju kada je jedan putnik mobitelom razgovarao stranim jezikom što je isprovociralo trojicu pijanih mladića.

Trojica zlostavljača su se potom obrušila na putnika bujicom uvreda naređujući mu da izađe iz tramvaja. Putnik im se usprotivio, a na njegovu stranu stali su i vidno potreseni putnici govoreći im kako su 'sramota Engleske'.

U jednom trenutku jedan od zlostavljača zalio je putnika pivom, nakon čega je izbilo komešanje popraćeno vriskom ostalih ljudi u tramvaju. Napadnuti mladić potom je reagirao na ksenofobe koji su mu poručili da se vrati u Afriku kazavši im kako on živi u Britaniji otprije njihova rođenja te kako je proveo sedam godina u britanskoj vojsci. No, to nije primirilo strasti, već su trojica nastavila s pogrdama i prijetnjama pa je napadnuti dugogodišnji stanovnik Britanije bio primoran izaći iz tramvaja.

Ovaj slučaj nije izoliran incident. Štoviše, sve više Rumunja i Poljaka već danima prijavljuje slične incidente na nacionalnoj bazi, a na udaru se prije nekoliko dana našla i jedna Hrvatica s londonskom adresom koja je svoja iskustva objavila na Facebooku, a prenijela stranica 'Post RefRacism'.

'Stajala sam u prodavaonici i gledala dupine na napuhavanje razgovarajući s majkom putem Skypea. Razgovarale smo na hrvatskom. Završila sam razgovor i nastavila razgledavati kada sam čula komentar koji je dopirao s lijeve strane: 'Idi kući, strana pi....'. Sve što sam uspjela izustiti bilo je: 'Oprostite, što ste rekli?', na što sam dobila odgovor: 'Ništa'.

Da stvar bude gora, brutalnu uvredu čuo je i njezin šestogodišnji sin, koji govori oba jezika, i zaključio kako u javnosti više nije sigurno koristiti materinski jezik, dodala je napadnuta Hrvatica.

Jednu, pak, Njemicu koja u Londonu živi već 43 godine bivši britanski vojnik gađao je psećim izmetom, a na upit uplašene žene zašto to čini, ksenofob joj je kazao 'zato što smo to izglasali'.

Učestali rasistički ispadi potaknuli su britanski ogranak Amnesty Internationala da pokrene novu kampanju za borbu protiv rasizma i ksenofobije, a njoj su se pridružili i brojni britanski političari, među njima i Sadiq Khan, novi londonski gradonačelnik porijeklom iz Pakistana koji je poručio londonskoj policiji kako grad neće tolerirati ksenofobne ispade.

O porastu ksenofobije govorilo se jučer i u britanskom parlamentu gdje je laburistički čelnik Jeremy Corbyn zatražio od premijera na odlasku Davida Camerona objašnjenje što vlada radi po tom pitanju, dok je njegov bivši stranački kolega Ed Milliband zatražio od čelnika Nezavisne stranke Ujedinjenog Kraljevstva i najglasnijeg zagovornika Brexita Nigela Faragea da javno osudi val mržnje.

Cameron se, pak, na Corbynov poziv oglasio te je poručio da će britanska vlada učiniti sve kako bi zločine iz mržnje izbacila iz zemlje. Premijer na odlasku je, također, najavio nove mjere kojima će policija preventivno djelovati protiv ksenofoba.