ZORAN MILANOVIĆ

'Protiv koncesija su oni koji su tri puta farbali tunele i narod'

13.09.2012 u 16:01

Bionic
Reading

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić na Vladi je izvijestio da je raspisan natječaj za savjetnika koji će procijeniti mogućnosti davanja hrvatskih autocesta u koncesiju. Premijer Zoran Milanović sve je kritičare tog nauma nazvao 'prodavačima magle'

Siniša Hajdaš Dončić izvijestio je da je 5. rujna raspisan natječaj za izbor savjetnika za monetizaciju cestovne infrastrukture koji će biti otvoren do 17. listopada. Nakon toga će Vlada odabrati savjetnika koji će pripremiti analizu troška i mogućeg dobitka od koncesije. Ako uspije naći koncesionara, savjetnik bi mogao dobiti od države najviše 80 milijuna kuna naknade.

Premijer Zoran Milanović, koji je na današnjoj sjednici bio izuzetno aktivan komentirajući skoro svaku odluku, najprije se ispričao jer 'popuje po svakoj točki dnevnog reda' i okomio se na sve kritičare davanja autocesta u koncesije: 

'Neki su se dežurni kritičari farbali narod i tunele po pet puta. Ovo što mi radimo, rade i svi razumni gospodari državne imovine. Ceste ostaju Hrvatskoj, ali se daju u koncesiju i automatski dobivamo novac kojim možemo vratiti dugove. Što je loše u tome da damo ceste nekome 30 godina na upravljanje? Hoće li one ishlapjeti? Nećemo pričati tko ih je zapravo izgradio i to bez da je tri puta farbao tunele, neki su i danas u ovoj Vladi', rekao je Milanović.  

Također je kritizirao prijedlog da se autoceste putem inicijalne javne ponude prodaju hrvatskim građanima ocijenivši kako se radi o blefu. 

Vlada je, između ostalog, dala i suglasnost na prijedlog podjele HŽ-ove tvrtke Vuča vlakova na dva dijela, od kojih bi 43 posto preuzeo HŽ Cargo, a 57 posto HŽ Putnički prijevoz. 

Po riječima ministra Hajdaš Dončića, radi se o potezu koji je važan dio u procesu restrukturiranja HŽ-a, a njime će se potaknuti i mini investicijski ciklus na željeznici.

Milanović o farbanju tunela