ZVUČNA IMENA

Protiv koga Povjerenstvo za sukob interesa nije pokrenulo postupak?

28.12.2016 u 15:24

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u srijedu ne pokretati postupke protiv bivšeg ministra zdravlja Darija Nakića, bivšeg ministra obrane Josipa Buljevića, saborske zastupnice Vesne Pusić, sudaca Ustavnog suda Davorina Mlakara i Josipa Leke, saborskog zastupnika Orsata Miljenića, bivše zamjenice ministra kulture Ane Lederer, saborskih zastupnika Ivana Sinčića i Darka Horvata, zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete te bivšeg prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka

Povjerenstvo je u slučaju Buljevića i Pusić, po neanonimnim prijavama iz ove godine, odlučilo ne pokrenuti postupak jer ne može voditi postupak po sadašnjem Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, donesenim 2011. godine, za situacije koje su se dogodile prije nego je novi zakon stupio na snagu.

Član Povjerenstva Davorin Ivanjek pojasnio je kako postupak nije pokrenut za vrijeme važenja bivšeg zakona o sprečavanju sukoba interesa te ga sada Povjerenstvo nema ni zakonske mogućnosti pokrenuti.

Buljević je prijavljen da je 2009. godine kao bivši ravnatelj SOA-e koristio povlašteni stambeni kredit PBZ-a u iznosu od 170.480 eura, namijenjen zaposlenicima te obavještajne agencije, a ne dužnosnicima kao što je to bio Buljević.


Pusić je, kao i Buljević, prijavljena 2016. godine zbog mogućeg sukoba interesa vezanog uz pogodovanje i mogućnost visoke zarade tvrtke u vlasništvu njezina supruga, Ascendant d.o.o., tijekom kraja mandata bivše SDP-ove vlade i preuzimanja vlasti nove HDZ-ove vlade 2003. godine.

U tom razdoblju tvrtka Ascendant d.o.o. dobivala je poslove od Ministarstva znanosti i tehnologije vezane uz izradu studije izvedivosti u biotehničkom sektoru

Povjerenstvo protiv Karamarka nije pokrenulo postupak jer se dvije neanonimne prijave odnose na već ranije predmete, o kojima je Povjerenstvo već donijelo meritorne odluke te dva puta ne mogu raspravljati o istim stvarima.

Odbijena je i prijava protiv bivšeg ministra zdravlja Darija Nakića, koji je donio Pravilnik po kojem su liječnici zaposleni u javnom zdravstvu nakon radnog vremena mogli raditi i kod privatnika. No Nakić, dok je bio ministar, nije radio dodatne poslove kao liječnik, što je pokriveno tim pravilnikom. Uz to, Nakić je od Povjerenstva zatražio i dobio odobrenje da može predavati na medicinskim fakultetima, što je sukladno zakonu.

Povjerenstvo je pak odlučilo pokrenuti postupak protiv bivšeg načelnika Općine Jelenje Ervina Radetića jer je propustio obavijestiti Povjerenstvo o stupanju u poslovni odnos Općine Jelenje s tvrtkom PRdesign u vlasništvu Vande Radetić Tomić, sestre bivšeg općinskog načelnika.

Član Povjerenstva Boris Spudić pojasnio je kako su uvidom u obrtni registar utvrdili da je vlasnik PRdesigna Vesna Radetić Tomić, sestra dužnosnika Radetića. Također, uvidom u spis Povjerenstva utvrđeno je da je Radetić za razdoblje 2014. i 2015. od Povjerenstva zatražio uputu koja mu je i dana. No za ovu i dio 2017. godine s istom tvrtkom je sklopljen novi ugovor, u kojem je Radetić postupio sukladno mišljenju Povjerenstva iz 2014. godine, ali je propustio obavijestiti Povjerenstvo o novom poslovnom razdoblju i zatražiti njegovo mišljenje.