čeka se glasanje

Prošao Orbanov prijedlog: EU planira embargo na uvoz ruske nafte samo pomorskim putem?

27.05.2022 u 09:44

Bionic
Reading

Ideja mađarskog premijera Viktora Orbana, da se embargo ne uvodi na naftu koja se iz Rusije doprema naftovodom Družba, polako prevladava među članicama Europske unije, piše u petak Večernji list

Embargo na uvoz nafte i naftnih derivata iz Rusije, koji je 3. svibnja predložila Europska komisija, ali on još nije izglasan zbog protivljenja Mađarske, mogao bi biti razvodnjen i na kraju biti izglasan samo kao embargo na uvoz ruske nafte pomorskim putem, ne i naftovodom Družba.

U Bruxellesu se neslužbeno može čuti da takva, originalno mađarska ideja, polako prevladava među državama članicama i da se dogovor na temelju te ideje pokušava pronaći do ponedjeljka, kad počinje dvodnevni, izvanredni sastanak Europskog vijeća na kojem se okupljaju šefovi država i vlada 27 članica Unije.

Usvoji li se šesti paket sankcija EU protiv Rusije u takvom obliku, s naftnim embargom koji vrijedi samo na moru, a ne i na kopnu kojim ide naftovod, EU će moći tvrditi da i dalje smanjuje ovisnost o ruskoj nafti, ali postupnije.

I dalje bi se europski novac iz fondova usmjeravao, primjerice, u Jadranski naftovod (Janaf) kao alternativni pravac za dobavu neruske nafte do rafinerija u srednjoj Europi, ali ne bi se tako brzo dogodio (ako bi se uopće i dogodio) scenarij koji se uz originalni prijedlog Europske komisije činio itekako zamislivim: scenarij da nafta više ne teče iz smjera Rusije.

Kako neslužbeno doznajemo, od 20-ak milijardi eura “novog” novca koji je Komisija u paketu RePowerEU predvidjela za ulaganja u smanjenje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima u svih 27 država članica EU, Hrvatska bi mogla računati na oko 400 milijuna eura.

Detaljni izračuni i planovi o tome još se rade, ali to je otprilike iznos koji bi Hrvatska, povrh novca iz postojećih fondova i mehanizma za oporavak i otpornost, mogla uložiti u energetsku infrastrukturu, od novog LNG terminala do jačanja kapaciteta Janafa.

U posljednjim raspravama u Vijeću EU koje su se dogodile iza zatvorenih vrata, kako neslužbeno doznajemo, jedan od prijedloga bio je da se iz država koje nastave primati rusku naftu naftovodom nekako zabrani izvoz naftnih proizvoda u ostale države članice EU koje ne bi imale takvo izuzeće od naftnog embarga, piše novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec.

  • +14
Rat u Ukrajini 27.05.2022. Izvor: EPA / Autor: STEPAN FRANKO