o spremnosti hv-a

Admiral Bauer, šef Vojnog odbora NATO-a, u Zagrebu: Putin se preračunao, Ukrajina je u pobjedničkoj poziciji

26.05.2022 u 20:02

Bionic
Reading

Admiral Rob Bauer, predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a, gostujući u Dnevniku HTV-a rekao je kako smatra da je ruski predsjednik Vladimir Putin htio srediti Ukrajince, pobijediti NATO te podijeliti SAD i Europu. 'Međutim, dobio je sasvim suprotno. Ukrajina još nije pala i mi smo ujedinjeniji nego ikad prije', poručio je, dodajući da je Putin strateški pogriješio i da se preračunao

'Mislim da Ukrajina može pobijediti u ovom ratu. Jako je teško, međutim moramo pomoći Ukrajini kao što i činimo, te ćemo to nastaviti činiti koliko god je potrebno', rekao je Bauer za Dnevnik HRT-a.

Upitan što može okončati rat u Ukrajini, admiral Bauer je rekao kako je puno mogućnosti.

'Jedna je da će jedna od ove dvije strane pobijediti ili, ono što je vjerojatnije, da neće biti jasnoga pobjednika i u toj situaciji se nadamo i očekujemo početak pregovora kako bi se pronašlo diplomatsko rješenje za razrješavanje ovoga spora. Ukrajina je pobjedničkoj poziciji. Teško je reći kako će to na kraju završiti', dodao je.

Sigurnosna situacija i Europi i svijetu zbog rata u Ukrajini te pozicija i daljnja strategija NATO-a bile su teme i posjeta predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a admirala Roba Bauera Zagrebu. Susreo se s predsjednikom Zoranom Milanovićem, a na razgovoru je bio, među ostalima, i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj. Primio ga je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Admiral Bauer bio je i gost na saborskom Odboru za obranu, a posjetio je i Ministarstvo obrane gdje ga je primio ministar Mario Banožić.

Admiral Bauer stupio je na dužnost prije godinu dana, a ovo je njegov prvi posjet Hrvatskoj na toj funkciji. Upitan kako ocjenjuje spremnost i opremljenost Hrvatske vojske u kontekstu članice NATO-a, Bauer je za Dnevnik rekao kako Hrvatska može ponuditi puno.

'Hrvatska je uključena u brojne misije poput one na Kosovu, u Iraku, te sudjeluje u različitim borbenim skupinama koje se trenutno formiraju kako bismo se mogli dobro postaviti na istočnoj strani', rekao je Bauer. U sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a Hrvatska šalje 70 vojnika u Mađarsku.

  • +18
Zoran Milanović sudjelovao na svečanom ispraćaju 37. hrvatskog kontingenta Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

'Sada općenito radimo na planiranju, planiramo borbene skupine poput one u Mađarskoj i o tome postoji li potreba za više vojnika. Bude li potrebe, i to je moguće, razgovarat ćemo o tome no trenutno je točno što ste rekli u vezi broja vojnika', rekao je Bauer odgovarajući na pitanje hoće li biti potrebe za angažiranjem dodatnih snaga.

Zbog Ukrajine prvi put je donesena odluka o uspostavi snaga za brzi odgovor NATO-a. Upitan u kojem smjeru će ići snaženje obrambene spremnosti Saveza, Bauer je odgovorio: 'Ono što je zanimljivo, unutar nekoliko tjedana nakon invazije Ruske federacije na Ukrajinu bilo je do 40 tisuća snaga pod zapovjedništvom vrhovnog zapovjednika u Europi i to je više od snaga spremnosti u NATO-u, imali smo veći broj nego što smo očekivali, to je jako važno za međunarodnu zajednicu. Važno je da smo pokazali da možemo brzo reagirati i ne samo da su oni bili na terenu, nego su bili i na moru i u zraku, i tamo su bili jako brzo'.

  • +6
Protuzrakoplovni sustav Patriot Izvor: Profimedia / Autor: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

'Kao prvo, što se tiče Ukrajine, mislim da trebamo pogledati kakav je naš odgovor na ponašanje Rusije u Bjelorusiji i Ukrajini, gledamo koji će biti broj snaga na istočnoj strani. Kao drugo, trebamo pratiti tehnološki razvoj u svijetu, kibernetička i pomorska sigurnost. Moramo biti spremni na svim frontama kako bi se borili protiv neprijatelja poput Rusije. Trebamo odgovoriti ispravnim brojem snaga i u pravo vrijeme', poručio je Bauer.

Otkad je krenula invazija na Ukrajinu, pogotovo u početku, dosta se debatiralo u javnosti hoće li se nestabilnost pojaviti i na području zapadnog Balkana. Govoreći o aktivnostima na tom području, Bauer je rekao da je NATO uključen u nekoliko stvari.

'Prisutni smo misiji KFOR na Kosovu, imamo sjedište u Sarajevu, a imamo i nekoliko kontakt točaka između sjedišta i predstavnika u državama na zapadnom Balkanu kako bismo bili sigurni da svi rade na stabilnosti u regiji, kako bi ljudi shvatili da je potrebno pronaći mirna rješenja za nesuglasice koje postoje', rekao je.