'JADRANSKI DRAGULJI'

Promocija muftijine knjige kao uvod u proslavu 100 godina islama u RH

15.01.2016 u 11:26

  • +3

Predstavljenje knjige Jadranski dragulji, muftije Šefka ef. Omerbašića

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Bionic
Reading

U Islamskom centru Zagreb u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Centra za kulturu dijaloga jučer je održana promocija knjige 'Jadranski dragulji' Ševka ef. Omerbašića. Promocija knjige uvod je u čitav niz događanja koja će se organizirati tijekom cijele godine, a povodom 100 godina pravnog i institucionalnog priznanja islama u Republici Hrvatskoj

Kako ističu organizatori, promocija knjige muftije Omerbašića najbolji je početak proslavljanja ovog značajnog jubileja jer je autor osoba koja je nedvojbeno najsnažnije obilježila proteklo razdoblje i snažno doprinijela Islamskoj zajednici te identitetu muslimana u Hrvatskoj

U knjizi 'Jadranski dragulji' muftija Ševko Omerbašić bavi se Dževherom Sikillijem, utemeljiteljem Kaira i osnivačem najstarijeg sveučilišta na svijetu, El Ezhera, za kojeg se pretpostavlja da je bio našeg podrijetla. Upravo je to bio glavni razlog Omerbašićevog detaljnog i temeljitog istraživanja čiji su nam rezultati podastrijeti u ovom iznimnom djelu.

Muftija Omerbašić nije jedini koji se bavio temom glasovitih muslimana hrvatskog podrijetla. Prije njega time su se bavili mnogi drugi uglednici, prije svih Vladimir Mažuranić, nekadašnji predsjednik JAZU-a, danas HAZU-a, a potom i drugi, poput Juraja Andrassyja, Velimira Deželića, Josipa Horvata i Ivana Kukuljevića Sakcinskog, pa sve do akademika Franje Šanjeka, našeg suvremenika.

Knjiga je podijeljena u tri dijela. U prvom dijelu bavi se isključivo Dževherom Sikillijem. U 26 priča muftija na vrlo zanimljiv i povijesno provjeren način potanko opisuje glavnog junaka, ali i vrijeme u kojem je on djelovao, služeći se dosad nama nepoznatom literaturom.

Iscrpivši gotovo sve dosad skupljene dokaze o Dževheru Sikilliju od njegova rođenja do smrti, muftija Omerbašić produljuje svoja istraživanja na doba prvih muslimana ovoga područja koja sežu također duboko u Sredozemlje. Taj dio svoje kronike i istraživanja Omerbašić je nazvao Islam i muslimani u Hrvatskoj, jednako kao svoju knjigu u izdanju Mešihata otprije nekoliko godina, u kojoj otkriva cijeli niz događaja koji su nam bili manje ili potpuno nepoznati kad je riječ o islamu na području današnje Republike Hrvatske.