OBNOVA BRZINOM PUŽA

Prometni kolaps na ulasku u Split, građani i vlasti bjesne: Ovo je potpuna katastrofa!

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 09.04.2018 14:51
  • Objavljeno 09.04.2018 u 14:39
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

Split, Solin, Kaštela i Trogir već mjesecima se nalaze u prometnoj blokadi zbog radova na jednom dijelu Jadranske magistrale, a u ponedjeljak ujutro nastupio je potpuni kolaps. Kilometarske kolone protezale su se u svim smjerovima jer se kompletna regija svela na jednu prometnu traku - na kojoj se, kako se moglo primijetiti ovog vikenda, radovi odvijaju poprilično ležernim tempom

Građani su bijesni zbog gubitka vremena, živaca i novca, a lokalni političari otvoreno upiru prstom u Hrvatske ceste (HC). Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara na svom profilu na Facebooku podijelio je sliku stanja u prometu, na kojoj je crvenom bojom obojeno cijelo šire gradsko područje, te najavio da će prometna problematika biti prva točka dnevnog reda sjednice Vlade u Splitu 4. svibnja. Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević za tportal je situaciju opisao kao 'potpunu katastrofu'.

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević: Hrvatske ceste ponašaju se doslovno kao država u državi

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević: Hrvatske ceste ponašaju se doslovno kao država u državi

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

'Radi se sporo ili nikako, nezadovoljan sam kao i svi građani. Naši zahtjevi za ubrzanjem dinamike se ignoriraju uz neobična objašnjenja da od većeg broja radnika ili strojeva ne bi bilo nikakve koristi, a Hrvatske ceste ponašaju se doslovno kao država u državi', kazao nam je Ninčević.

Grad Solin s Hrvatskim cestama prije nekoliko mjeseci formirao je zajedničko tijelo i njegov zadatak je bio pratiti napredak, između ostalog u projektiranju dviju novih 'rampi' kako nakon završetka ovog dijela projekta područje s nekoliko naselja i desetak tisuća stanovnika ne bi ostalo potpuno odsječeno. Taj posao trebao je biti gotov do kraja ove godine, da bi se rampe potom izgradile bez većeg ometanja prometa, no gradonačelnik Ninčević tvrdi da ni u tom dijelu Hrvatske ceste ne poštuju dogovor.

  • +7
  • +4

Prometna gužva na ulasku u Split

Izvor: Cropix / Autor: Dalmatinski portal

Ovog tjedna sastat će se s vodstvom nekoliko tvrtki koje imaju svoje pogone u blizini, poput AD-a Plastik, Tommyja i Salona Malla, a kojima je zbog radova poslovanje dramatično ugroženo.

Hrvatske ceste prije nekoliko mjeseci započele su s izgradnjom nadvožnjaka na Jadranskoj magistrali, točno na granici između Splita i Solina, čime će se ukloniti višedesetljetno privremeno rješenje i jedan od semafora koji zagušuje promet. To je tek prvi od planiranih zahvata na službeno najopterećenijem prometnom pravcu u državi kojim dnevno prolazi više od 50 tisuća vozila, a u ljetnim mjesecima još i više. Dio radova navodno bi trebao biti dovršen do svibnja ili lipnja ove godine, kada bi dvije trake trebale biti otvorene za promet, dok bi se sam nadvožnjak postavljao nakon turističke sezone. Potom su u planu dvije nove rampe na jedina dva pristupa splitskom poluotoku, a zatim i temeljita rekonstrukcija ključnog križanja na solinskoj Širini.

Unatoč zahtjevima građana i lokalnih vlasti, Hrvatske ceste nisu naložile višesmjenski rad, a ni tijekom vikenda - kako se tportal uvjerio - ne radi se gotovo ništa bez obzira na vrlo povoljne vremenske uvjete. Kad padne kiša, također. Hrvatske ceste dodatno su pokrenule obnovu na obližnjih nekoliko desetaka metara splitske obilaznice, i to na istom mjestu na kojemu se obnova odvija gotovo svake godine, pa je cijelo područje time dodatno blokirano. Splitu je vrlo teško pristupiti, a još teže iz njega izaći.

Hrvatske ceste nisu naložile višesmjenski rad, a ni tijekom vikenda ne radi se gotovo ništa

Hrvatske ceste nisu naložile višesmjenski rad, a ni tijekom vikenda ne radi se gotovo ništa

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

'Prije dvadesetak dana sa županom i kolegama gradonačelnicima okolnih gradova raspravljali smo o ovom problemu i župan je potom od ministra Olega Butkovića zatražio da se radovi ubrzaju i da se odvijaju u više smjena. Ako smo to mogli napraviti sa sanacijom Karepovca, nema razloga da se isto ne učini s vitalnim prometnim pravcem za cijelu regiju. Hrvatske ceste pokazale su svoju neefikasnost, a ovakvo ponašanje je naprosto nedopustivo', kazao je za tportal gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

'Split i okolica naprosto ne mogu ovisiti o cesti koja prolazi kroz centar tri grada i samo formalno se naziva obilaznicom', dodao je, potvrdivši da će na sjednici Vlade inzistirati na pokretanju izgradnje novog pravca Mravinci - TTTS, kojim bi se velik dio tranzitnog prometa izmjestio s prilaza samom gradu.

Andro Krstulović Opara: Svi koji su se ironično odnosili prema prijedlogu izgradnje mosta između Splita i Kaštela danas shvaćaju da sam bio u pravu

Andro Krstulović Opara: Svi koji su se ironično odnosili prema prijedlogu izgradnje mosta između Splita i Kaštela danas shvaćaju da sam bio u pravu

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

'Također, svi koji su se ironično odnosili prema prijedlogu izgradnje mosta između Splita i Kaštela danas shvaćaju da sam bio u pravu i da u mom idućem mandatu moramo krenuti u taj ambiciozni, ali nužan potez. Čiovski most nije ni četvrtinu važan poput ovoga', dodao je Krstulović Opara.

Od Hrvatskih cesta tražili smo objašnjenje sporosti radova, no do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!