POLITIČKE IGRE S USTAVOM

Prodaje li Šeks suverenitet ili samo provocira SDP?

17.10.2013 u 13:44

Bionic
Reading

Kada je hrvatski tata-mata za zakon svih zakona i tvorac prvog hrvatskog Ustava Vladimir Šeks jučer u Saboru izrekao da će HDZ podržati prijedlog vladajućih za promjenu Ustava ako se donese ustavni zakon koji bi dao prednost pravosuđima zemalja Europske unije pred hrvatskim pravosuđem, mnogi su bili u nedoumici, dok su vladajući uzviknuli: To je napad na hrvatski suverenitet! Što li je nagnalo HDZ-ovog veterana na taj potez? Je li se zaigrao Ustavom i ustavnim zakonom za dnevnopolitičke svrhe, nudi li dio suvereniteta drugima ili je riječ o mudrom prijedlogu?

Što ako Srbi jednom pošalju nalog za njega?!

Kada je Šeks jučer dao svoj prijedlog, vjerojatno nije razmišljao odalekosežnim posljedicama koje bi prihvaćanje takovog ustavnog zakonaimalo na njega osobno. Naime, još je krajem 2012. godine iz Srbije uHrvatsku stigla ponovno optužnica protiv njega, Ivana Vekića i TomislavaMerčepa zbog navodnog ratnog zločina. S obzirom na to da je Srbija ušla upristupne pregovore za ulazak u Europsku uniju, lako bi se moglodogoditi da kada jednom postane članica, raspiše europski uhidbeni nalogza Vladimirom Šeksom. Prema njegovom prijedlogu, hrvatsko bi pravosuđetu bilo potpuno nemoćno. Trebalo bi ga, hipotetski gledano, izručitisrpskom.

HDZ-ovu potporu promjenama Ustava kada je riječ o prijedlogu vladajućih o ukidanju zastare za sva teška ubojstva, uvjetovao je prednošću pravosuđa zemalja Europske unije pred hrvatskim pravosuđem za procesuiranje hrvatskih građana za kojima je raspisan europski uhidbeni nalog.

Drugi zahtjev HDZ-a jest da se donese posebni ustavni zakon kojim će se zemljama Europske unije, koje vode proces protiv nekog hrvatskog građanina, dati prednost pred hrvatskim pravosuđem. 'Tako pomažemo vladajućima da otklone prigovor da se promjena Ustava događa zbog jedne osobe', rekao je jučer Šeks.

'Ako tvrdite da se ustavnim zakonom daje prednost tuđem pravosuđu, onda kažete da je šteta novca koji se izdvaja za hrvatsko pravosuđe. Ono onda može biti dovoljno dobro za procesuiranje za krađu susjedovih kokoši, ali ne i za ozbiljnije zločine. Po toj logici treba ukinuti sudovanje za čitav niz kaznenih djela i prebaciti ga na sudove zemalja Europske unije', komentira Žarko Puhovski.

Ne štedi ni suprotnu stranu i SDP-ova ustavoznalca Peđu Grbina. 'On je pak izazvao sramotu kada je pred Saborom dva prijedloga prezentirao kao jedan. Naime, jedan je bio prijedlog zastupnika za ukidanje zastare za politički motivirana ubojstva, a drugi je prijedlog Vlade za ukidanje zastare za sva teška ubojstva. On je to prezentirao kao jednu stvar i uključio se u natjecanje tko će se kao pravnik više izblamirati, on ili Šeks. Sada su izjednačeni', ironičan je Puhovski. Poručuje da Šeksov neobičan prijedlog nije slučajno spoticanje. 'To je naprosto pokušaj trika da se pokaže da HDZ nešto predlaže, a da u cijelosti ne odbija SDP-ov prijedlog. Šeks dobro zna da to što govori nema smisla, za razliku od Grbina, on to ne zna', zaključuje.

Za političkog analitičara Ivana Rimca nema sumnje: 'Ovaj Šeksov prijedlog rezultat je nepovjerenja HDZ-a prema motivima vladajućih nakon iskustva s Lex Perkovićem. To iskustvo je dalo nasluti da Vlada ima skrivene motive i ti motivi se prenose na druge prijedloge koje koalicija iznosi', pojašnjava. Ipak dodaje da HDZ-ova opstrukcija možebitnih skrivenih motiva vladajućih nije najbolje sročena, tako da je i jučerašnja reakcija i Miljenića i Grbina na mjestu.

'Takav Šeksov uvjet samo je provokacije da se SDP dovede u defenzivnu poziciju i da se dalje brani oko Lex Perkovića. Htjeli su da uvjet bude apsurdan kako bi se dalje potaknulo javnost da razmišlja o Perkoviću i problemima oko te vladine pogreške', dodaje Rimac.

Povjesničar Ivo Banac
ima drugačije mišljenje. Šeksov prijedlog podržava i pojašnjava: 'On je predložio da se s ustavnim promjenama ne mogu derogirati uhidbeni nalozi zemalja članica EU. To je u redu jer kada bi se išlo suprotno, onda bismo opet imali neki Lex Perković na djelu.'

Banac smatra da nije tu riječ o derogiranju hrvatskog pravosuđa, već o sprečavanju izigravanja europskih uhidbenih naloga.