jedan od važnih dokaza

Procurile poruke zbog kojih je uhićen Horvat: Upozori ministra da će snositi odgovornost, ne postoji legalni način da se odobre te potpore

20.02.2022 u 12:48

Bionic
Reading

Jedan od važnih dokaza u istrazi protiv bivšeg ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata su i poruke pronađene u mobitelu Ane Mandac, njegove bivše pomoćnice iz vremena dok je bio ministar gospodarstva

Istražitelji su poruke počeli pregledavati još u ljeto 2020. nakon što je Mandac bila osumnjičena da je omogućavala prijateljima bivše državne tajnice Josipe Rimac da dođu do državnih poticaja iako nisu udovoljavali kriterijima. Pregledavanjem njenih poruka došlo se do toga da su je krajem 2018. oko "pomoći" raznim tvrtkama kontaktirali i tadašnji ministar gospodarstva Darko Horvat, tadašnji saborski zastupnik SDSS-a i današnji potpredsjednik Vlade Boris Milošević, tadašnji ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te državni tajnik iz Ministarstva regionalnih razvoja Velimir Žunac i ravnateljica jedne od uprava u tom ministarstvu Katica Mišković, piše Telegram.

Tako je Milošević, tada još saborski zastupnik SDSS-a, Ani Mandac poslao popis 15-ak tvrtki u vlasništvu predstavnika srpske manjine, na što mu je ona rekla da je to nužno prepoloviti. Poruke pokazuju da je došlo do smanjenja broja tvrtki za koje se Milošević interesirao:

“Ima li kakvih novosti za ovih 7”, pitao je Milošević porukom Anu Mandac, a ona mu je odgovorila: “Trebalo bi biti ok, ali čekamo usklađenje”. Da je 'problem' riješen, Mandac je Miloševića obavijestila 12. prosinca, piše Jutarnji list.

  • +3
Ministar Darko Horvat dolazi pred Županijski sud nakon ispitivanja u USKOK-u Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

"Riješeno, častite kavom", napisala mu je, a on odgovorio "Čime god". Na to ona piše: "Ubili smo se da to riješimo, javite da je svih sedam dobilo", a on odgovara: "Ana, svaka čast. Javit ću im. Pretpostavljam da ih sutra zovete radi potpisa ugovora".

No, da su u ministarstvu znali da ovakvi dogovori nisu po zakonu pokazuje poruka koju je Ana Mandac dobila od suradnice iz Ministarstva gospodarstva koja joj je 10. prosinca napisala da upozori ministra Horvata na to.

Ministar Horvat u pratnji policije napustio kuću Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

"Ako budeš razgovarala s ministrom upozori ga da ako revizija nađe ove potpore snosit će odgovornost. Ne postoji legalni način da se po jasno zadanim kriterijima Programa potpora odobri onima koji nisu ostvarili dovoljan broj bodova ili da se od preostalih cca 350 odabere nekoliko njih kojima će se dodijeliti potpora. Odluka će možda biti manje uočljiva… međutim, što god da se napravi nije u skladu s propisanim kriterijima Programa”, piše Telegram.

  • +3
Ministar Horvat doveden u prostorije USKOK-a Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ovaj medij navodi i kako su pronađene poruke ministra Horvata koji je Mandac poslao imena tvrtki koje su trebale dobiti potpore. Jedna od tvrtki bila je i Eko kotor, kojoj je trebalo dodijeliti 199.000 kuna potpora. U poruci koju je Mandac dobila od suradnice pisalo je kako ta tvrtka u godišnjem izvješću navodi da nema zaposlenih. Mandac odgovara s protupitanjem može li se onda toj tvrtki dati onda ipak dati 100.000 kuna, na što joj suradnica odgovara neka to vidi s ministrom. Mandac je pitala Horvata koliko je Eko kotor bitan na ljestvici od 1 do 10, na što on odgovara "9".

I Jutarnji list i Telegram pišu kako je uz tvrtke za koje je intervenirao Žunac na popisu u zagradi pisalo (Ž), dok je uz one za koje je intervenirao Tolušić pisalo (T).

Tko je sve osumnjičen u ovoj aferi

Kako je prethodno objavljeno, Uskok je ne navodeći identitete, u subotu navečer izvijestio da je temeljem policijske prijave pokrenuo istragu protiv ministra Darka Horvata i njegove nekadašnje pomoćnice Ane Mandac zbog zlouporabe položaja i ovlasti, dok četvero suosumnjičenih tereti za poticanje na te nezakonitosti. Prema ranijim neslužbenim informacijama uz Horvata i Mandac u ovom su slučaju osumnjičeni i potpredsjednik vlade Boris Milošević, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić. 

Uskok je, ne objavivši identitete osumnjičenika, priopćio da sumnja kako je Horvat, od studenog 2018. do kraja prosinca 2018., kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio osobno zainteresiran, kao i onima za koje su to od njega neposredno ili posredstvom njegove pomoćnice Mandac višekratno tražili Tolušić, Milošević, Žunac i Mišković.