'neobjašnjeni problem'

Pročelnik HGSS-a: Helikopter je krenuo spasiti unesrećene na Braču, ali nakon 15 minuta je opozvan. To se ne bi smjelo događati

28.06.2022 u 16:07

Bionic
Reading

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Josip Granić za tportal je potvrdio informaciju o zasad neobjašnjenom problemu prilikom spašavanja tri osobe ozlijeđene u padu sportskog aviona na južnoj strani otoka Brača. Helikopter koji je trebao pokupiti unesrećene i prevesti ih do splitske bolnice poletio je iz zračne baze u Divuljama kod Splita, no već nakon petnaestak minuta akcija je opozvana i on se vratio u bazu

'Zaista nemamo pojma što se dogodilo, pokušavamo utvrditi gdje je došlo do kratkog spoja. Bili smo u koordinaciji s Centrom 112 i Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom, svatko je jako dobro odradio svoj dio posla. Ovako nešto nikad dosad nije se dogodilo', kazao je Granić za tportal. Sam helikopter poletio je iz Divulja prema Braču jutros oko 10.30, a petnaest minuta kasnije stigla je zapovijed o povratku. Šef HGSS-a nije želio uzlaziti u spekulacije oko autora ovakve naredbe, pa ni da je riječ nekom od visokih zapovjednika vojske.

'Vojska ima svoj sustav i svoju 'uspravnicu', nije naš posao da o tome raspravljamo. S dijelom sustava s kojim smo mi komunicirali suradnja je bila vrlo dobra i korisna', dodaje Granić. Ekipa HGSS-a inače dežura upravo u Divuljama i nalazila se u spomenutom helikopteru. Vatrogasci na Braču čekali su ih da na teško pristupačnom unesrećene poginu svojom 'košarom', no nisu ih dočekali. Umjesto toga, ozlijeđene ljude na nosilima su najprije prenijeli do heliodroma, a tek potom do splitske bolnice. Poletjeli su tek oko 12.30 sati.

Avion Cessna 172 pao na Braču Izvor: Hrvatska vatrogasna zajednica / Autor: VOP Brač

'U tom trenutku sasvim sigurno mogli su biti u bolnici najmanje sat vremena. Ovako nešto ne bi se smjelo događati', zaključio je Granić. Sreća u nesreći jest da su pilot i dvoje putnika 'Cessne' koja je prisilno sletjela na Braču izvan životne opasnosti.

  • +19
Unesrećeni iz Cessne dovezeni u KBC Split Izvor: Cropix / Autor: Saša Burić

'Primili smo troje pacijenata iz zrakoplovne nesreće. Svih troje su strani državljani. Došli su u bolnicu izvan životne opasnosti, pri svijesti, mogli su dati podatke o sebi i okolnostima ozljeđivanja. Provedena je sva potrebna dijagnostička obrada, svih troje ćemo zadržati. Pilot je najlakše ozlijeđen, mislim da će ostati u bolnici još jedan ili dva dana. Dvoje putnika teže su ozlijeđeni: kod oboje njih radi se o prijelomima više kralježaka. To su stabilni prijelomi koji ne zahtijevaju operacijsko liječenje. I jedno i drugo nemaju neuroloških oštećenja', kazao je dr. Vlatko Ledenko, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KBC-a Split.