SAVINOVIĆ U BIJEGU

Pritvor i istraga protiv Jelavićevih otmičara

14.04.2009 u 20:16

Bionic
Reading

Protiv Maria Miličevića (46) i Vlade Ćurića (38), dvojice od petorice osumnjičenih za prošlotjednu otmicu bivšega hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Ante Jelavića, danas je na zagrebačkome Županijskom sudu pokrenuta istraga i određen im je jednomjesečni pritvor

ZAGREB - Dvojica osumnjičenika, koji su uhićeni u petak u Zagrebu, privedeni su poslije podne istražnoj sutkinji Jadranki Mandušić pred kojom su se, kako se doznaje od njihovih branitelja Branka Šerića i Milenka Umićevića, branili šutnjom, ne želeći se očitovati o Uskokovom istražnom zahtjevu koji ih tereti za kazneno djelo otmice. Sutkinja je zatim protiv dvojice osumnjičenika pokrenula istragu i odredila im jednomjesečni pritvor.

Za Jelavićevu otmicu Uskok tereti još trojicu osumnjičenika - Milićevićeva sina Vlatka (26), Dalibora Prgometa (32) i državljana BiH Sašu Savinovića (34), koji je jedini u bijegu.

Prgomet je uhićen u subotu u Dubrovniku, nakon čega je priznao nedjelo, te je pušten da se brani sa slobode.

Vlatko Milićević, također državljanin BiH, uhićen je u nedjelju u toj državi, a neki tamošnji mediji, ali i hrvatski tisak, danas su objavili da je radio u zaštitarskoj službi, koja je osiguravala premijera Ivu Sanadera za vrijeme nedavnoga posjeta mostarskom sajmu. Mediji su objavili i fotografiju na kojoj se, kako tvrde, vide Milićević, Sanader, te visoki dužnosnici BiH.

Petoricu osumnjičenih Uskok tereti da su 8. travnja na parkiralištu u zagrebačkome naselju Utrine oteli Jelavića radi imovinske koristi, odnosno milijun eura otkupnine koju su tražili od obitelji.

Prema istražnom zahtjevu Uskoka, trojica osumnjičenih prišli su Jelaviću s leđa, uhvatili ga ispod ruku i za glavu te ugurali i polegli na zadnje sjedišta automobila. Zatim su mu preko očiju zalijepili traku, a ruke vezali lisicama. Izvan Zagreba su ga prebacili u prtljažnik automobila, te ga u pratnji još dva automobila odvezli prema hrvatsko-bosanskohercegovačkoj granici. U BiH su mu naredili da mobitelom nazove suprugu i izvijesti je da je otet, te da idućega dana mora donijeti milijun eura, jer u protivnom će ga ubiti.

Otmičari su Jelavića nakon toga odvezli u kuću iz koje je, prema osobnom svjedočanstvu, pobjegao kada su ga nakratko ostavili samoga.