POGLEDAJTE SNIMKU

Pristaše Glavaša spalile zastavu HDZ-a

09.05.2009 u 00:00

Bionic
Reading

Prosvjed pristaša i stranačkih kolega Branimira Glavaša, nepravomoćno osuđenog na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina, započeo je nešto prije 19 sati pred zgradom Županijskog suda u Osijeku, a oko 19.15 sati povorka je došla pred zgradu Hrvatske demokratske zajednice

OSIJEK - Prosvjednici su zgradu HDZ-a gađali jajima, a spalili su i stranačku zastavu, izvještava Nova TV. Branitelji su posebno ogorčeni na hrvatsku pravosudnu i izvršnu vlast, a najavljuju građanski neposluh i pohod na Markov trg. Događanje naroda u Osijeku vođeno je porukom 'Heroj, a ne zločinac'.

Iako je događaj bio najavljen kao konferencija za novinare braniteljskih udruga, pred zgradom Županijskog suda, prema procjenama novinara, okupilo se oko 300 građana, među kojima čelnici HDSSB-a Vladimir Šišljagić, Krešimir Bubalo te dio stranačkoga članstva, kao i tamburaši.

Zastavu su zapalili na povratku s mirnog okupljanja pred zgradom Županijskog suda, gdje je istovremeno osječka HVIDR-a održavala i konferenciju za novinare.

Predsjednik osječke HVIDR-e Miljenko Kolobarić kazao je kako je današnja presuda 'sramota za hrvatsku državu, jer Osijek nije grad ratnih zločina', ustvrdivši kako je u pitanju 'politički montirani proces, kojega je od prvog do zadnjeg trenutka montirao premijer Ivo Sanader'.

'Ovo je sramota za hrvatsku državu! Nisam vjerovao da se u Istočnoj Slavoniji može ponovno dogoditi ovakav genocid, ali od naše države, sudstva i pravosuđa', kazao je Kolobarić. 'Mi nismo grad ratnog zločina! Danas likuju Pupovac, danas likuju preko Drave i Dunava!', istaknuo je Kolobarić.

Predsjednik udruge 'Hrvatska straža' Ivan Vekić ustvrdio je 'kako ne postoji sud, koji je neutralan, koji ne podliježe vlasti i koji ne sluša vlast', ocjenivši kako je dokaz tim tezama današnja presuda zagrebačkog Županijskog suda. Istaknuo je da vlastodršcima u Hrvatskoj treba poručiti da ih se narod ne boji, dodavši 'mi smo vas podigli, mi ćemo vas i svrgnuti'.

Predsjednica Udruge Žrtve domovinskog rata Štefica Krstić ocijenila je kako je današnja presuda Branimiru Glavašu i ostalim okrivljenicima 'osuda poginulim braniteljima, kojima su danas sudili Hrvati i hrvatska država'. 'Ubili su ih Srbi, a danas su im Hrvati ponovno sudili', ustvrdila je Krstić, čiji je sin ubijen u velikosrpskoj agresiji na Ernestinovo.

Po završetku skupa građani su se u koloni, središtem grada, uputili prema hotelu 'Osijek', gdje je dio okupljenih jajima gađao zgradu u kojoj se nalazi sjedište osječkog Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice te zapalio zastavu HDZ-a.

Na mjesto događaja uskoro su stigli djelatnici osječko-baranjske Policijske uprave, koji su nadgledali i skup pred Županijskim sudom, a prosvjednici su se ubrzo razišli.

S druge strane, obitelji žrtava zadovoljne su presudom na koju su čekale čak 18 godina. Među njima je i Marija Lovrić, čiji je suprug Branko jedna od osječkih žrtava 1991. godine. 'Od danas mogu dalje, pa sad i moj suprug može mirnije spavati tamo gdje god da je. Jer mi ga nikada nismo našli i nismo ga pokopali', izjavila je Marija Lovrić za Novu TV.