skup commonwealtha

Princ Charles izrazio žaljenje zbog ropstva: 'Ne mogu opisati dubinu tuge koju osjećam'

24.06.2022 u 18:18

Bionic
Reading

Britanski princ Charles zrazio je duboko žaljenje zbog ropstva u govoru pred čelnicima zemalja Commonwealtha u Ruandi i priznao da su temelji te organizacije izgrađeni na tom bolnom periodu povijesti

Commonwealth okuplja 54 zemlje nastale iz Britanskog Carstva i čini otprilike trećinu čovječanstva te se predstavlja kao savez jednakih partnera, no neke zemlje članice već duže vrijeme pozivaju na obračun s kolonijalnom prošlošću.

„Želim priznati da korijeni našeg suvremenog saveza sežu do najbolnijih perioda naše prošlosti“, kazao je Charles na otvaranju dvodnevnog okupljanja čelnika Commonwealtha u Kigaliju.

„Ne mogu opisati dubinu tuge koju osjećam zbog patnje koju su mnogi preživjeli, dok nastavljam produbljivati svoje znanje o dugotrajnim utjecajima ropstva.“

Britanija i druge europske zemlje između 15. i 19. stoljeća porobile su više od 10 milijuna Afrikanaca i preko Atlantika ih prevezli kako bi mogli raditi na plantažama na Karibima, Sjevernoj i Južnoj Americi. Mnogi su putem i umrli.

Među zemljama Commonwealtha su i zapadnoafričke zemlje Nigerija i Gana, gdje su robovi bili zarobljeni, ali i 12 karipskih nacija u kojima su proveli ostatke svojih života.

Commonwealth se nije ranije javno izjasnio po pitanju prošlosti ropstva. Neki karipski ministri pozvali su na raspravu o tome, a kao posebno važno nametnulo se pitanje odšteta koje Charles nije spominjao u govoru.

Paul Kagame, predsjednik Ruande koja se Commonwealthu priključila 2009., kazao je da je „činjenica što se ovaj susret održava u Ruandi, novoj članici koja povijesno nije bila povezana s Britanskim Carstvom, dobar pokazatelj da nastavljamo biti dio Commonwealtha da bismo pokrenuli promjene u svijetu“.

Na summitu će se razmotriti zahtjevi bivših francuskih kolonija Togo i Gabon za pridruživanje Commonwealthu, što je znak slabljenja francuske sfere utjecaja u Africi.

Ranije ovog mjeseca iz 24 udruga civilnog društva, među kojima je i Human Rights Watch, kazali su da će mandat Commonwealtha za ljudska prava biti narušen ako se čelnici tijekom ovog sastanka ne osvrnu na stanje u Ruandi.

Kažu da je vlada Ruande odgovorna za zlostavljanje, mučenje i uznemiravanje disidenata, što Ruanda negira.

U centru pažnje je i kontroverzni britanski zakon o deportaciji azilanata, za koji je Charles kazao da je „zastrašujuć“, kako prenose britanski mediji. Premijer Boris Johnson i Kagame su taj zakon branili.