NIJE SKRIVAO EMOCIJE

Princ William u govoru na Jamajci prvi put javno osudio ropstvo i ulogu Velike Britanije: 'To se nikada nije smjelo dogoditi'

24.03.2022 u 12:53

Bionic
Reading

Vojvoda od Cambridgea trenutno je na svojoj turneji Karibima sa suprugom. Princ William i Kate Middleton obilaze članice Commonwealtha povodom platinastog jubileja vladavine kraljice Elizabete II. Princ je tim povodom na Jamajci održao povijesni govor te jasno izrekao svoj stav o ropstvu

‘Želim izraziti svoju duboku tugu. Ropstvo je bilo grozno i nikada se nije smjelo dogoditi’, započeo je svoj upečatljiv govor na Jamajki, u guvernerovoj palači, gdje su princ William i Kate Middleton bili počasni gosti. ‘Dok je bol duboka, ali Jamajka nastavlja graditi svoju budućnost s odlučnošću, hrabrošću i snagom’, nastavio je pa dodao: ‘Snaga i zajednički osjećaj svrhe naroda Jamajke, predstavljeni su u vašoj zastavi i motu te slave nepobjediv duh’.

Ponovio je potom riječi svoga oca, princa Charlesa, koji je osudio ‘užasnu grozotu ropstva, koja zauvijek mrlja britansku povijest’, u govoru koji je održao na Barbadosu prošle godine na ceremoniji tranzicije, na kojoj je Barbados smijenio kraljicu Elizabetu s čela države, izašao iz Commonwealtha te izabrao svoju prvu predsjednicu, Sandru Mason.

  • +2
Princ William Izvor: Profimedia / Autor: Samir Hussein/Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Williamove riječi dolaze netom nakon što je kod zračne luke u glavnom gradu Jamajke održan prosvjed u kojem je sudjelovalo stotinjak ljudi, a koji žele da Jamajka postane republika, ali i da Britanija isplati odštetu za ropstvo.

Bez obzira na prosvjede na Jamajci je još uvijek mnogo štovatelja britanske kraljevske obitelji koji su vojvodama od Cambridgea pripremili toplu dobrodošlicu.

‘Ovdje postoje problemi, koji su, kao što znate, neriješeni, ali vaša prisutnost nam daje priliku da ta pitanja stavimo u kontekst, da budemo ispred i u središtu i da se njima pozabavimo najbolje što možemo. Ali Jamajka je, kao što ćete vidjeti, zemlja koja je ponosna na svoju povijest i vrlo ponosna na ono što smo postigli. I idemo dalje i namjeravamo ispuniti naše istinske ambicije i sudbinu da postanemo neovisna, razvijena i prosperitetna zemlja’, rekao je pak premijer Jamajke, Andrew Holness.

‘Nije tajna da kraljica gaji duboku naklonost prema Jamajci, iskovanu prilikom njenog prvog posjeta ovdje s mojim djedom, vojvodom od Edinburgha, davne 1953.’, prisjetio se pak princ William pa dodao: ‘Dirnut sam što sam danas čuo od Jamajčani, mladi i stari imaju naklonost prema kraljici. Ona je možda moja prava baka, ali svi je također smatraju svojom bakom. I to mi je ok!’

  • +3
Kate Middleton, princ William Izvor: Profimedia / Autor: i-Images / Eyevine / Profimedia