ratni zločin

Prijavljena četvorica iz 'Leve supoderice' za mučenje vukovarskih civila 1991.

10.10.2019 u 09:51

Bionic
Reading

Ravnateljstvo policije podnijelo je kaznene prijave protiv četvorice pripadnika odreda 'Leva supoderica' zbog sumnje na ratni zločin počinjen u Vukovaru 1991./1992. godine

Četvorica pripadnika srpskih paravojnih dobrovoljačkih jedinica 'Leva supoderica' osumnjičena su za počinjenje teških fizičkih i psihičkih zlostavljanja civilnog stanovništva grada Vukovara 1991./1992. godine. Kriminalističko istraživanje zajedno je provela Radna skupina Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku te suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom.

Na području tada okupiranog Vukovara, kako je priopćilo Ravnateljstvo policije na svojim službenim stranicama, u vremenu od 20. studenog 1991. do lipnja 1992. zatočili su te teško psihički i fizički zlostavljali trojicu civila iz Vukovara.

Jedan od trojice je uslijed trpljenja izrazito jake boli i patnje počinio samoubojstvo neposredno nakon zlostavljanja. Dvojica civila su preživjela, ali zbog zaštite dostojanstva kao i poštede njihovih obitelji o detaljima zlostavljanja, MUP u ovom slučaju neće detaljnije opisati kako su zlostavljani niti iznositi minimalne podatke o njihovu identitetu ali je to navedeno u kaznenoj prijavi i poznato je tijelima kaznenog progona.

Kaznena prijava podnijeta je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, a sva četvorica prijavljenih trenutačno nisu dostupna tijelima kaznenog progona i za njima se traga.

Radna skupina Ravnateljstva policije od svog osnivanja u veljači 2018. godine podnijela je pet kaznenih prijava protiv devet osoba zbog deset kaznenih djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva odnosno ratnih zarobljenika, a na štetu 217 hrvatskih civila i branitelja.