prvi intervju u 20 godina

Ratni zločinac Milan Martić: Zagreb sam granatirao iz očaja

08.09.2019 u 17:17

Bionic
Reading

Iako je nalazi u Estoniji gdje služi 35-godišnju kaznu za ratne zločine, prvi intervju u 24 godine Milan Martića dao je za srpske medije

Milan Martić u intervjuu u kojem i dalje o Hrvatskoj i Hrvatim govori kao o neprijateljima pokušao je pojasniti zašto je naredio granatiranje Zagreba.

'Uvjetno se može reći, bio sam prva žrtva pojave neofašizma u svijetu. Dogodila se akcija "Bljesak", kada su ustaše 1. i 2. svibnja 1990. bukvalno pregazile Zapadnu Slavoniju, a pomoći nam nije bilo niotkuda. Naređenje da se gađa Zagreb kao upozorenje donijeto je iz očaja, kada sam dobio informaciju o stotinama pobijenih Srba, među kojima je bilo 57 žena i devetoro djece. Udar na Zagreb bio je jedini način da bar pokušam da upozorim Zagreb da ćemo braniti svim raspoloživim sredstvima te nedužne ljude', kazao je Martić u intervjuu.

Kazao je da im tijekom operacija Bljesak i Oluja JNA nije ništa poduzela da im pomogle, a ignorirao ga je i tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Kada je osuđen sudom u Hagu presjedao je Bakone Moloto koji je u kasnijem procesu oslobodio današnjeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja. Martić kaže da nikada neće zaboraviti Molotovo pitanje tijekom suđenja.

'Pitao me zašto se sami nismo iselili u Srbiju jer bi nas Krajišnike tamo priznali kao narod te bismo tako skratili muke i sebi i Hrvatima. Ni Ante Pavelić se bolje ne bi sjetio', rekao je za Novosti.rs.

  • +4
Milan Martić Izvor: EPA / Autor: Str