Istvan Pasztor

Preminuo politički lider mađarske zajednice u Srbiji

30.10.2023 u 19:33

Bionic
Reading

Poslije kratke i teške bolesti u ponedjeljak je u 67. godini preminuo Istvan Pasztor, predsjednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i lider najveće stranke mađarske manjine u Srbiji – Saveza vojvođanskih Mađara (SVM)

Rođen je 1956. godine u mjestu Novom Kneževcu u Vojvodini. Bio je diplomirani pravnik a u svijet politike je ušao 1994.

Jedan je od osnivača SVM-a, najveće stranke mađarske manjine u Srbiji koju je vodio od 2007.

Peti mandat na čelu SVM-a osvojio je u svibnju 2023. kada je rekao da je njihov najvažniji cilj da svi Mađari koji žive u Vojvodini mogu napredovati u svojoj domovini uz očuvanje i jačanje mađarskog identiteta.

Njihova je stranka samostalno izlazila na izbore, osvajala zastupnička mjesta u predstavničkim tijelima na svim razinama vlasti i redovito je ulazila u postizbornu suradnju s vladajućom Srpskom naprednom strankom Aleksandra Vučića.

U strukture Autonomne pokrajine Vojvodine ušao je 2000. i obnašao je razne dužnosti da bi za predsjednika Skupštine AP Vojvodine prvi put bio izabran 2008.

U trećem mandatu na tom je mjestu bio od 31. srpnja 2020. godine.

Kako prenosi Radio televizije Srbije „Sretenjskim ordenom“ prvog reda odlikovan je prošle godine za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju suradnje i prijateljskih odnosa između srpskog i mađarskog naroda u Republici Srbiji.

SVM koji je vodio zastupa interese Mađara u Vojvodini, najbrojnije manjinske zajednice u Vojvodini, koja čini 13 posto ukupnog stanovništva toga dijela Srbije.

Regionalni mediji navode da ta stranka gaji bliske odnose s Fideszom, strankom mađarskog premijera Viktora Orbana.