LI WENLIANG

Kineski doktor ipak je izgubio bitku s koronavirusom, vijest o njegovoj smrti pretvorila se u kaos

06.02.2020 u 18:06

Bionic
Reading

Nakon kaotičnih i kontradiktornih informacija iz kineske bolnice, potvrđena je smrt kineskog liječnika, oftalmologa Li Wenlianga, koji je upozorio svijet na koronavirus te na kraju od njega i sam obolio

Prvotna informacija da je Li Wenliang preminuo plasirana je u 21:30 sati po lokalnom vremenu, a prenijeli su je svjetski mediji, pozivajući se na kineska državna glasila. Među njima bio je i Global Times čija je objava na kineskoj inačici Twittera pokrenula masovno žaljenje za liječnikom zviždačem, kojeg su vlasti ušutkale kad je alarmirao svijet zbog smrtonosnog virusa.

Ubrzo potom iz središnje bolnice u Wuhanu javili su da je 34-godišnjak kritično, ali da nije mrtav. 'Boreći se protiv epidemije koronavirusa, naš oftalmolog je nesretno zaražen. Trenutno je u kritičnom stanju i dajemo sve od sebe kako bismo ga održali na životu', priopćili su tada iz bolnice, a prvotne objave o smrti liječnika bez objašnjenja su obrisali spomenuti Global Times te drugi kineski mediji.

Prema posljednjim informacijama iz bolnice u Wuhanu, međutim, potvrđeno je da je Wenliang preminuo, javlja CNN.

Li Wenliang, 34-godišnji liječnik zaposlen u Wuhanu, upozorio je na novi virus u prosincu, objavivši u WeChat grupi s bivšim studijskim kolegama da je sedmero pacijenata na lokalnoj tržnici oboljelo od virusa nalik na SARS te da su u karanteni u njegovoj bolnici.

  • +37
Koronavirus Izvor: EPA / Autor: FRANCK ROBICHON

Ubrzo nakon što je objavio tu poruku, Lija je wuhanska policija optužila da potiče glasine. Bio je jedan od nekoliko medicinara pod prismotrom policije zbog toga što je upozorio na smrtonosni virus u ranim tjednima zaraze, od koje je oboljelo više od 28,000 ljudi, a umrlo više od 560.

Li je hospitaliziran 12. siječnja nakon što se zarazio virusom koji je prešao s jednog od njegovih pacijenata, a 1. veljače potvrđeno je da ima koronavirus.