želja struke

Prekretnica u građevinarstvu: Seizmički certifikati jasno će komunicirati sigurnost, pa i vrijednost zgrade

14.04.2022 u 23:08

Bionic
Reading

Novi ministar Ivan Paladina, za kojega je premijer više puta posljednjih dana naglasio da mu je prioritet ubrzanje obnove nakon potresa, predstavio je plan kako to namjerava i učiniti. U Dnevniku HTV-a o tome je govorio prof. Josip Atalić iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo

Rekao je da je prihvaćeno dosta sugestija struke.

'Dosadašnja suradnja s ministrom je stvarno izvrsna i treba nam ministar. Treba nam netko tko donosi konkretne odluke jer vremena je malo, a puno je sredstava koje trebamo potrošiti', kazap je Atalić za Dnevnik HRT-a. Komentirao je glavne kočnice u procesu obnove.

'Možda je teško dati ministru da riješi sve probleme ove države koje gomilamo kroz povijest. Imovinsko-pravni odnosi i administracija - s njima se svi borimo već neko vrijeme. Toplo se nadam da će ovaj potres, koji je istjerao neke stvari koje smo gurali ispod tepiha, pokrenuti sustav, ne samo što se tiče potresa već i drugih stvari', istaknuo je.

Na pitanje imamo li dovoljno dostupne i naravno zainteresirane građevinske operative odgovorio je da se "svi toplo nadamo da imamo".

'Naša operativa je stručna i zna svoj posao. No to su jako teški zadaci. I neizvjesna je budućnost, s obzirom na sva ova događanja u svijetu. Teško je odgovoriti na to pitanje, ali svi vjerujemo radi naših građana da to mora biti tako', naglasio je.

Obnova Gimnazije Tituša Brezovačkog Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Projektiranje tradicijskih građevina jedan je od najvećih izazova konstruktora. Kad ulaze u takav slučaj očekuje ih niz neizvjesnosti. Oni moraju donijeti niz konkretnih inženjerskih odluka koje se vežu za sigurnost građana. Inženjeri puno radije biraju projektirati nove zgrade, gdje je stvar čista. Ovo je jedan jako veliki izazov i mali broj inženjera je bio spreman takav izazov preuzeti. Sad smo prelili to znanje, od tog malog broja inženjera na veći broj, tako da ja vjerujem da kapacitete imamo', istaknuo je.

Obnova Zagreba

'Svaki put kad kolegama iz Italije spomenemo s kakvim se mi problemima suočavamo, oni se hvataju za glavu i kažu kako to ne znaju riješiti. To je stvarno konkretan problem i veliki izazov i za ministra i za struku', ističe.

'Jedna od želja struke je seizmički certifikat. Mi smo početnu ideju kopirali od Italije, oni su imali najviše iskustva s potresima. Taj certifikat jasno komunicira prema svima koliko je zgrada sigurna, što se može očekivati u sljedećim potresima, kolika je možda vrijednost te zgrade. To je po meni prekretnica koja će dočekati građevinarstvo u budućnosti, ali se za to treba jako dobro pripremiti. Treba izbjeći pogreške koje smo imali prilikom legalizacije', rekao je prof. Atalić.