optimističan ministar

[FOTO/VIDEO] Paladina predstavio plan ubrzanja obnove nakon potresa: 'Cilj nam je do kraja ljeta započeti radove na svim vrstama obnove, na području svih županija'

14.04.2022 u 09:08

Bionic
Reading

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina predstavio je plan ubrzanja obnove u pet točaka, ali i otkrio kada država misli krenuti i završiti konstrukcijsku obnovu

'Sve prilagodbe iz ovog plana neće usporiti dosad započete procese. Nitko od naših građana neće biti zakinut. Prioritet je da svim građanima koji su sada u kontejnerima ili hostelima osiguramo to da provedu zimu u svojim domovima ili adekvatnom smještaju', poručio je na početku prezentacije ministar Ivan Paladina, kazavši da su za plan konzultirali sve sudionike.

Plan ima pet točaka za ubrzanje obnove, kazao je. Prva se odnosi na učinkovitiju organizaciju iz dana u dan.

'To znači da svaki tjedan imamo operativne koordinacije u koje sam redovito uključen i na tjednoj razini unaprjeđujemo komunikaciju, procese, prilagođavamo aktivnosti i rješavamo operativne probleme', rekao je Paladina.

Najavio je i jačanje ljudskih kapaciteta, ali i organizacijski preustroj Fonda za obnovu. Te organizacijske promjene bit će obavljene u mjesec dana, kazao je Paladina.

'Jasno je to da jednu i pol godinu nakon formiranja Fonda na području Zagreba i okolice, na području obnove kojom se bavi Fond, nemamo nijedno gradilište. To govori samo za sebe, govori o tome da su potrebne prilagodbe', rekao je Paladina.

Kao drugu točku i, kaže, možda najvažniju, naveo je efikasniju i bržu javnu nabavu.

'U posljednjih mjesec dana posebno smo radili analizu stanja na građevinskom tržištu i dostupnosti materijala. Ustanovili smo da je važno da informiramo građevinsko tržište o dugoročnom planu nabave i dugoročnim aktivnostima', kazao je Paladina.

Više neće biti niza pojedinačnih postupaka javnih nabava, rekao je, već će se raditi jedna velika javna nabava. 'Događa se u nabavama koje provodi Fond da se raspisuju nabave za pojedinačne objekte s kratkim rokovima izvršenja i za tako male nabave zainteresirani ponuditelji nemaju dovoljno interesa potrošiti sav početni trošak pripreme i uključivanja u sam proces obnove. U kratkom roku pripremit ćemo generičke troškovnike kroz koje će se raspisivati nabava za okvirne sporazume. To znači da umjesto da za 30 objekata raspisujemo 30 nabava - raspisat ćemo jednu', rekao je Paladina.

Dodao je da će se nabava provoditi po cjelinama, geografskim, linijskim ili blokovskim, 'kako bismo postigli da izvršiteljima olakšamo provođenje njihovog posla, olakšamo troškove mobilizacije'.

'Ako se pokaže unatoč svemu ovome da kapaciteti hrvatske građevinske industrije nisu dovoljni, osigurat ćemo informiranje strane industrije - centralno mjesto na kojem mogu dobiti cjelokupnu informaciju o tome što sve moraju zadovoljiti', rekao je ministar.

  • +5
Ministar Paladina predstavio plan ubrzanja obnove nakon potresa Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Treća točka su regulatorne izmjene za lakšu provedbu obnove, kazao je Paladina, i pritom istaknuo postupak samoobnove. 'To što smo istaknuli samoobnovu ne znači da se država želi izvući iz obnove. Fokus će biti organizirana obnova, ali smatramo da je povećanje obnovljenih objekata kroz proces samoobnove samo dodatan plus koji će pridonijeti ubrzanju obnove', kazao je.

Najavio je da će se donijeti zakon o upravljanju i održavanju zgrada, i to do kraja godine. 'Sad je pravi tren da osvijestimo uređivanje i upravljanje zgradama', kazao je.

Kao dodatni element ubrzanja obnove naveo je i dobru komunikaciju. 'Intenzivnije ćemo komunicirati sa svim dionicima obnove, posebno s građanima', rekao je, najavivši i informacijsku kampanju, kontaktni centar te novu web stranicu i specijalizirani newsletter Ministarstva.

Zadnja točka plana je realizacija ubrzanja obnove. 'Do kraja ljeta cilj nam je započeti radove na svim vrstama obnove, na području svih županija. Prioritetno isplatiti novčane pomoći za nekonstrukcijsku obnovu i u narednih godinu dana završiti svu organiziranu nekonstrukcijsku obnovu. Do kraja ljeta započeti radove na svim konstrukcijskim obnovama i zamjenskim kućama i u narednih godinu dana započeti radove na konstrukcijskoj obnovi i zamjenskim objektima za 1000 domova. Ovi ciljevi su optimistični, a mislim i realni, i napravit ćemo sve da ih ostvarimo. Ja stojim iza njih', rekao je Paladina.

'Obnova je odgovornost svih nas, prije svega moja', rekao je Paladina.

Ministar Paladina predstavio plan ubrzanja obnove nakon potresa Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/Pixsell

Nakon predstavljanja Paladina je odgovarao na pitanja. 'Što se tiče obnove višestambenih zgrada, moramo riješiti neka pitanja, ali ćemo s obnovom započeti tijekom ljeta. Proces izbora izvođača za višestambene zgrade je pri kraju', rekao je.

Na pitanje o zamjenskim objektima za one koji imaju kuće na klizištima, kazao je da trenutno nema odgovor. 'Zamjenske kuće se prema zakonu mogu graditi samo na postojećem zemljištu i moram se pozabaviti tim pitanjem', rekao je.

Odgovorio je i na pitanje što ako građani odbiju zamjenski smještaj. 'Ako je taj smještaj adekvatan i geografski blizu, onda mislim da nismo napravili ikakav propust ako građani žele i dalje živjeti u kontejnerskom smještaju', kazao je.

Što se tiče ubrzanja obrade zahtjeva u Ministarstvu, kazao je: 'U ovom trenutku proces nije usporen zbog donošenja odluka, ali svjestan sam da trenutnom dinamikom, s odrađenih 15 posto zahtjeva, ako bismo nastavili tako, to bi trajalo predugo. Moramo unutarnjom organizacijom i jačanjem kapaciteta tri puta brže odrađivati posao.'

Novinari su pitali Paladina i je li s bivšim ruskim partnerom Sergejem Gljadelkinom izvlačio imovinu, odnosno nekretnine iz IGH kroz otkup potraživanja. 'Nisam nikad, ni u jednom trenutku, ni u jednoj aktivnosti izvlačio imovinu ni iz ijedne firme', rekao je Paladina.

Na pitanje kako je kao fizička osoba uspio dobiti kredite od 10 milijuna kuna za stan u Podravskoj banci i je li to povezano s njegovom ulogom savjetnika u HPB-u, Paladina je kazao: 'Nije povezano, kredite sam dobio puno prije nego sam postao savjetnik u HPB-u. Koliko je meni poznato, ne postoji nikakva suradnja između HPB-a i Podravske banke. Dobio sam te iznose kredita na osnovi dva parametra - sredstva osiguranja i otplatnog potencijala - što vidite iz moje imovinske kartice.'