rekordni skok

Preko pet milijuna zaraženih u Indiji, u nekim bolnicama nedostaje kisika

16.09.2020 u 10:28

Bionic
Reading

Broj zaraženih koronavirusom u Indiji premašio je pet milijuna u srijedu, zbog čega raste pritisak na zdravstveni sustav te se neke bolnice bore s nedostatkom kisika.

U velikim saveznim državama Maharashtri, Gujaratu i Uttar Pradeshu, koje su također jedne od najteže pogođenih koronavirusom, više nego trostruko porasla je potreba za kisikom, kažu liječnici i vladini dužnosnici.

"Očajni pacijenti zvali su me tijekom cijele noći, ali ja ne znam kada ću dobiti zalihe", rekao je za Reuters Rishikhesh Patil, dobavljač kisika u zapadnom gradu Nashiku.

Ministarstvo zdravstva objavilo je kako je koronavirus u srijedu potvrđen kod 90.123 osobe te je ukupno do sada zaraženo 5,02 milijuna stanovnika Indije.

Od početka pandemije s koronavirusom je umrlo 82.066 ljudi u Indiji, objavilo je ministarstvo, dok je u posljednja 24 sata potvrđena smrt 1.290 osoba.

U Indiji najbrže na svijetu raste broj zaraženih pa je tako u posljednjih 12 dana zabilježeno milijun novih slučajeva zaraze.

Indija je uz SAD jedina zemlja na svijetu koja ima više od pet milijuna zaraženih.

U najmanje šest posto od ukupno skoro milijun aktivnih slučajeva potreban je kisik za pacijente, kazao je novinarima dužnosnik ministarstva zdravstva Rajesh Bhushan.

Za sada je opskrba adekvatna ali vlade saveznih država trebaju pratiti upotrebu i nedostatke, rekao je.

  • +8
Koronavirus u Indiji Izvor: EPA / Autor: RAJAT GUPTA

"Problem se događa na razini ustanova, ako ne postoji upravljanje zalihama. Svaka bi država to trebala osigurati", rekao je Bhushan.

U prijestolnici najmnogoljudnije savezne države Uttar Pradesh peterostruko je veća potreba za kisikom, nego u normalnim vremenima, kazao je vladin dužnosnik.

Najteže pogođena država Maharashtra odlučila je smanjiti pošiljke susjednim državama kako bi osigurala svoje rastuće potrebe.