OD DANAS SVI RADE

Prekinut i štrajk u srednjim školama!

02.10.2015 u 14:44

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama objavio je oko 14 sati da je odlučio obustaviti štrajk u srednjim školama, a isto je potom učinio i sindikat Preporod

'Glavni štrajkaški odbor Sindikata je na temelju ankete provedene među članovima Sindikata, dana 2. listopada 2015. donio odluku o zaustavljanju štrajka u srednjoškolskim ustanova, koji je započeo 25. rujna 2015. godine', piše na službenoj stranici NSZSŠH-a.

Štrajk traje do kraja druge smjene 2. listopada 2015. godine.

Od 3. listopada 2015. srednjoškolske ustanove u kojima djeluje Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske više neće biti u štrajku.

Još jutros sindikat službene su informacije izgledale drugačije, a sindikat je najavljivao nastavak borbe. Prema riječima njegova predsjednika Branimira Mihalinca, objavljenim na njihovoj službenoj stranici, članstvo NSZSŠH jučer je na temelju ankete bilo odlučilo da će nastaviti štrajk do ispunjenja zahtjeva ili dok ne procijeni da štrajk više nema smisla.

'U Sindikatu smo i dalje otvoreni za razgovore i pregovore, ali ne s ministrom Mornarom, koji mandat za pregovore nema, već s ministrom financija ili premijerom', pisalo je jutros na stranici NSZSŠH-a.

Čelnici NSZSŠH-a pokušali su potaknuti svoje članove da nastave sa štrajkom uz podsjećanje da će odlukom Vlade RH dani provedeni u štrajku biti plaćeni svim zaposlenicima.

'Podršku našim naporima daje danas, u petak, 2. listopada i Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske organizacijom jednodnevnog štrajka solidarnosti. Iskreno zahvaljujemo na sindikalnoj solidarnosti!', pisalo je na stranici NSZSŠH-a.

Pad broja štrajkaša

Prema informacijama koje je prikupilo resorno ministarstvo broj nastavnika koji su štrajkali u srednjim školama postupno je, od početka štrajka sve više padao da bi danas dosegnuo najniže razine.

25. rujna u štrajku je bilo 45,8% nastavnika u srednjim školama, 28. rujna 38,61%, 29. rujna 34,35%, 30. rujna 28,65%, 1. listopada 26,09%, a 2. listopada (do 11.00 sati) 24,81%.Prema priopćenju sindikata postotak njihovih članova koji su danas bili u štrajku bio je tek oko pet posto.

I Preporod prekinuo štrajk

Oko 14 sati stiglo je priopćenje prema kojem je i drugi sindikat nastavnika u srednjim školama Preporod također prekinuo štrajk.

'Šesti dan štrajka u osnovnim i srednjim školama od 212 škola (Preporod djeluje u 331 ustanovi), iz kojih su do 13 sati prikupljeni podaci, u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod, u 190 škola svi su članovi radili, dok se u 22 škole nastava odvijala djelomično ili je uopće nije bilo.

Od ukupno 5125 članova, u podružnicama škola iz kojih su dostavljeni podaci, u štrajku je bilo 251 član, odnosno 4,9 posto članstva.

U štrajku je i šesti dan štrajka sudjelovao značajan broj zaposlenika koji nisu sindikalno organizirani', stoji u priopćenju.