Mješoviti međudržavni odbor

Predstavnici hrvatske manjine u Srbiji nezadovoljni pomacima u poboljšanju statusa

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 11.03.2019 12:07
  • Objavljeno 11.03.2019 u 12:07
Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Od dvadeset i pet preporuka za unapređenje položaja hrvatske manjine u Srbiji tek u četiri je došlo do pomaka, zbog čega izaslanstvo hrvatske manjine na sjednicu Mješovitoga međudržavnog odbora (MMO) Hrvatske i Srbije, koja se u utorak i srijedu održava u Zagrebu i Pakracu, odlaze uglavnom nezadovoljni, doznaju u ponedjeljak mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini

'Od svih preporuka koje se nalaze u zapisniku sa sedme sjednice MMO tek je u četiri došlo do pomaka, u području obrazovanja. Ukupno devet preporuka nije realizirano, a djelomice su realizirane ili se realizira deset preporuka u 2019. Dakle, do neke vrste pomaka u unaprjeđenju položaja i prava hrvatske manjine putem ovoga bilateralnoga instrumenta došlo je samo u četiri od ukupno 25 preporuka', stoji u dokumentu o realizaciji preporuka sa 7. sjednice MMO, održane početkom 2018. u Srbiji.

Navodi se i kako napretka nije bilo u ključnim područjima kao što su participacija, zastupljenost i razmjerno zapošljavanje pripadnika hrvatske zajednice u državnim i predstavničkim tijelima Srbije te da konstatacija o realizaciji tih preporuka ostaje 'jednaka onima od prije više od jednoga desetljeća i održavanja prvih sjednica MMO-a'.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, koja je članica izaslanstva hrvatske manjine u MMO-a, tim povodom kaže da oni na sastanak u Zagreb i Pakrac odlaze nezadovoljni.

'Nezadovoljni smo, ali ne toliko provedbom preporuka, jer je u četiri važne točke došlo do značajnih pomaka, koliko zbog pristupa pojedinih predstavnika državnih tijela Srbije svemu tome. Smatramo da se dužnosnici srbijanskih institucija ovome trebaju posvetiti i djelatno raditi na rješavanju problema', navela je Jasna Vojnić.

Posljednja, sedma sjednica MMO-a, održana je u siječnju u Beogradu i Bačkom Monoštoru, u Srbiji.

Ovogodišnje, osmo zasjedanje toga zajedničkog tijela Hrvatske i Srbije, održat će se u utorak u Zagrebu i u srijedu u Pakracu.

Temeljni cilj rada Odbora je unapređenje i zaštita prava srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji.

Hrvatsku manjinu u MMO, uz predsjednicu HNV-a Jasnu Vojnić, zastupa i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i politolog Darko Baštovanović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!