hrvatsko nacionalno vijeće

Hrvatska manjina u Srbiji u nedjelju bira novo vodstvo

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 02.11.2018 12:05
  • Objavljeno 02.11.2018 u 12:05
voditelj kampanje i predsjednik DSHV-a  Tomislav Žigmanov

voditelj kampanje i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

U nedjelju se u Beogradu održavaju izbori za Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), krovno tijelo hrvatske manjine u Srbiji sastavljeno od 29 članova, koje ih zastupa u području obrazovanja, informiranja, kulture i službene uporabe jezika

Vodstvo Hrvata u Srbiji birat će se na posrednim, takozvanim elektorskim izborima, na kojima će pravo glasa imati elektori – pripadnici hrvatske manjine koji su prikupili 60 ovjerenih potpisa potpore svojih sunarodnjaka.

Srbijansko izborno povjerenstvo utvrdilo je kako su status elektora stekla 82 pripadnika hrvatske zajednice, koji će na elektorskoj skupštini u nedjelju s početkom u 12 sati, u zgradi Skupštine Srbije, odlučivati o novome sazivu HNV-a.

U budućem Vijeću, kako je najavljeno, bit će samo predstavnici izborne liste 'Hrvati zajedno', koju predvodi Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), jer će nju od ukupno 82 zastupati 78 elektora.

Koalicija DSHV-a, hrvatskih udruga i uglednih pojedinaca pod nazivom 'Hrvati zajedno' predložit će i novoga predsjednika HNV-a, koji će biti nositelj liste na elektorskoj skupštini u nedjelju, no još nije službeno objavljeno ime kandidata.

Ta je lista, kako je izjavio voditelj kampanje i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, za 40 dana sakupila oko 5200 potpisa potpore Hrvata u Vojvodini i Srbiji.

Preostala četiri elektora bit će predstavnici dvije udruge: Hrvatski građanski savez i Hrvatska nezavisna lista. Predsjednik HNV-a u dva prethodna mandata Slaven Bačić nije se kandidirao za čelnu dužnost u HNV-u.

Hrvatska zajednica novi saziv HNV-a bira po posrednom, tzv. elektorskom sustavu, jer u posebnom biračkom popisu nema dovoljno upisanih glasača. HNV, koji čini 29 vijećnika, krovno je tijelo hrvatske manjine u Srbiji i ono ih zastupa u području obrazovanja, informiranja, kulture i službene uporabe jezika.

HNV se bira svake četiri godine i može presudno utjecati na ostvarivanje manjinskih prava Hrvata u Srbiji. Funkcioniranje Vijeća se financira iz srbijanskog i vojvođanskog proračuna, pa u ovome tijelu rade četiri stalno zaposlene osobe, dok se većina dužnosti ostalih članova vijeća i radnih tijela honoriraju. Pored hrvatske, svoja vodstva biraju i sve ostale 22 nacionalne manjine u Srbiji kojih je oko pola milijuna.                 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!