TEŠKE OPTUŽBE

Predsjednik Prosvjete Ljubojević: Pupovac nas opstruira!

20.08.2016 u 20:31

Bionic
Reading

Predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjete Siniša Ljubojević optužio je u subotu predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca za opstruiranje rada Prosvjete s ciljem monopolizacije političkih i kulturnih institucija Srba u Hrvatskoj.

Ljubojević je reagirao nakon što za subotu zakazana izvanredna izborna sjednica Glavne skupštine SKD Prosvjete nije održana zbog nedostatka statutarnog kvoruma - na sjednici je od ukupno 71 delegata prisustvovalo njih 33.

Do toga je došlo jer je, kako tvrdi u pismu upućenom članstvu SKD Prosvjete, medijima i općoj javnosti, Pupovac dio članstva odveo u prostorije Srpskog narodnog vijeća (SNV) umjesto u prostorije SKD Prosvjete.

Tamo ih je zadržao, čime je opstruirao mogućnost održavanja sjednice Skupštine Društva, a sve "u cilju razaranja SKD Prosvjete kao najveće institucije Srba u Hrvatskoj koja njeguje kulturu srpskog naroda i konzumira prava kulturne autonomije", upozorava Ljubojević.

"Pupovac na taj način nastoji onemogućiti rad Društva ili ga čak ugasiti, što bi mu omogućilo monopolizaciju političkih i kulturnih institucija Srba u Hrvatskoj pod svojim izravnim utjecajem", istaknuo je.

Ocijenio je kako je riječ o Pupovčevu pokušaju preuzimanja kontrole nad nekoliko desetaka milijuna kuna vrijednom imovinom u središtu Zagreba, koja je Prosvjeti nedavno vraćena u procesu povrata imovine.

"Ta imovina predstavlja naš zajednički i značajan resurs. Zbog današnje opstrukcije Glavne skupštine Društva mogu samo pretpostaviti kako Pupovac nastoji preuzeti kontrolu nad vraćenom imovinom, a upravo kako ne bi bila korištena za zajedničko, već partikularno dobro", ocijenio je Ljubojević.

Milorad Pupovac nije bio dostupan za komentar.