ŽARKO PUHOVSKI KOMENTIRA

Predsjednik je reagirao kao Mesić, a ne kao Josipović

18.04.2013 u 15:11

Bionic
Reading

Politički analitičar Žarko Puhovski okarakterizirao je sukob između vođe srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj Milorada Pupovca i predsjednika Ive Josipovića kao osobnu svađu između dvaju od desetak najmoćnijih ljudi u zemlji, gdje u prvi plan izbijaju motivi, a ne argumenti te smatra da Pupovac nije u pravu kada osporava predsjedniku pravo da komunicira i s Veljkom Džakulom: kaže da je zapravo njegovo legitimno pravo da razgovara i s opozicijom legitimno izabranih predstavnika Srba

Podsjetimo da je u prošlom broju Novosti, tjednika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, predsjednik Ivo Josipović optužen da pokušava opstruirati njihov rad na način da im se zatvori dotok novca iz državne blagajne kojim se financiraju, jer su kritički pisali o poslovima njegova prijatelja Marka Vojkovića čija tvrtka Emporion izvlači velike profite iz posla sa ZAMP-om čiji je tvorac opet naš predsjednik. U posljednjem broju uslijedio je žestok odgovor predsjednika Josipovića koji je zaključio da iza napada na njega stoji Milorad Pupovac kojega je optužio da je monopolizirao srpsku manjinsku politiku u Hrvatskoj pretvorivši je u etno biznis te je pritom izvukao veliku i financijsku korist.

Žarko Puhovski nije za to da predsjednik kao institucija raspravlja s građanima, ali očito je da se ovoga puta osjetio osobno uvrijeđenim i nije mogao prešutjeti iznesene optužbe. 'Očito da je osjetio da mu je ugled oštećen i odlučio je reagirati. Umjesto da njegov Ured kratko demantira navode koje smatra spornim, on je odlučio reagirati, više kao bivši predsjednik Stjepan Mesić nego kao Josipović', kazao je Puhovski.

On smatra da je ovdje riječ o osobnoj svađi, a ne polemici koja će u drugi plan baciti ono što je rečeno i neće dati odgovore na bitne teme koje su ovdje otvorene. A kada se analizira izgovoreno, Puhovski smatra da je Josipović dobrim dijelom u pravu, ali i Pupovac djelomično.

'Kada Josipović priča o etno biznisu, o političkim ucjenama, to sve stoji, ali onda treba ići dalje i otvoreno govoriti o kolektivnoj nečistoj savjesti oko sudbine Srba u Hrvatskoj nakon 1995. godine', kazao je Puhovski dodavši da se na otvorena pitanja treba gledati u kontekstu, a ne samo parcijalno.


Hrvatskoj svakako treba više polemika, smatra on, o ovako važnim pitanjima kao što su zastupanje manjina ili monopol na zastupanje manjina.

'Ova svađa vjerojatno neće imati nikakve reperkusije na položaj srpske zajednice u Hrvatskoj', mišljenja je Puhovski. Prema njegovu mišljenju, Pupovac nije u pravu kada Josipoviću osporava pravo da surađuje s Veljkom Džakulom kao njegovom opozicijom u Hrvatskoj.

'U trenutku kada su zamrznuti odnosi između Hrvatske i Srbije Josipović je pametno potražio nekoga tko te odnose može odmrznuti i ima vezu s novim vlastima u Beogradu', kazao je Puhovski. Pupovac je legitimno izabrani predstavnik Srba u Hrvatskoj, ali legitimno pravo je komunicirati s njegovom opozicijom, nastavlja on, jer se u protivnom primjenjuju različiti kriteriji na Srbe i Hrvate u političkom životu.

'Smatram da iza svega ovoga ne stoji ništa racionalno i smišljeno, već se radi samo o svađi koja bi za posljedicu moglo imati pluralizaciju unutar srpske manjine u Hrvatskoj što bi bilo dobro i za državu i za ovdašnje Srbe', zaključio je Puhovski.