REAKCIJE NA NATJEČAJ ZA ŽNJAN

Predsjednik Društva arhitekata euforičan: 'Split je primjer za cijelu Hrvatsku'

20.02.2018 u 20:08

Bionic
Reading

Na javnom natječaju za uređenje splitskog Žnjana pobijedio je arhitekt Ante Kuzmanić, ugledni splitski stručnjak koji je međutim prošle godine sudjelovao i u izradi predizbornog programa gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Izazvalo je to podizanje obrva već na samom predstavljanju nagrađenih radova, no s druge strane omotnice s imenima autora otvorene su javno, pred kamerama, što bi trebalo jamčiti anonimnost i nepristranost. Kuzmanićev je rad pobijedio jednoglasnom odlukom svih pet članova žirija, a i u neslužbenim razgovorima za tportal oni su ga opisali kao 'najbolji i najizvodljiviji'

Ocjenjivačkim sudom predsjedao je arhitekt Vjekoslav Ivanišević, pored njega su bili gradonačelnik Krstulović Opara, arhitekt Gojko Berlenghi, predsjednik Društva arhitekata Dragan Žuvela te ekonomist i konzultant Mario Šerić. Uređenje Žnjana jedan je od najvažnijih splitskih projekata u idućem razdoblju, kojim će se s tridesetak milijuna kuna urediti najveća kupališna zona na hrvatskom dijelu Jadrana i donedavni simbol anarhije i bespravne gradnje. U cijelom procesu sudjelovali su i građani, njih oko šest tisuća koji su u anketi mahom zahtijevali zelenu zonu te sportske, rekreacijske i plažne sadržaje. Kuzmanićevim projektom to su i dobili - odnosno ove godine trebali bi imati uredno 'privremeno rješenje', a od idućeg ljeta Žnjan u punom sjaju.

Predsjednik Društva arhitekata Splita (DAS) Dragan Žuvela iznio je zanimljivo viđenje cijelog procesa, podsjetivši na dva bitna podatka: prije nešto više od godine dana upravo je DAS javno pokrenuo priču oko Žnjana i zavapio zbog kaosa i bezvlašća koji su ondje vladali u tom trenutku, a u međuvremenu je u Splitu proveden još jedan vrlo transparentan natječaj.

Udruga Naš Hajduk naime na taj način odabrala je projekt budućeg 'tematskog parka' na Poljudu, u koji će biti upisana imena nekoliko tisuća donatora i članova koji sudjeluju u otkupu dionica Hajduka. Omotnice s imenima autora također su se otvarale javno, a žiri su činili najugledniji predstavnici arhitektonske, umjetničke i dizajnerske struke u državi.

Predstava u tri čina 

'Ovo je drugo žiriranje koje je proteklo u poštenom, stručnom i srčanom tonu. Jednostavno ne mogu vjerovati što se u ovom gradu događa', kazao je Žuvela i naglasio da će se u oba slučaja - a posebno žnjanskom - očito doći do proizvoda kojim se svi mogu ponositi.

  • +12
Otvaranje ponuda za projekt Žnjan Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Vilić

'Pobjednik nije samo autor prvonagrađenog rada, nego su to svi Splićani. Žnjan je očito predstava u tri čina: prvi je bio devastacija, drugi sanacija, a sada nastupa kreacija', kaže Žuvela. Podsjetio je da se konferencijom Društva arhitekata prije godinu i pol 'otvorila Pandorina kutija' jer je Split u tom trenutku nosio veliku stigmu - i u graditeljskim i u arhitektonskim i u društvenim krugovima.

Fuzija politike i struke 

'Moramo se ponositi činjenicom da se u samo godinu dana situacija potpuno okrenula i da ovim korakom na Žnjanu postajemo primjer ophođenja prema javnom i gradskom prostoru, i to na nacionalnoj razini. Ovakva fuzija politike i struke - gdje prvi očiste teren, a potom uključuju druge - u Hrvatskoj nažalost predstavlja presedan. Na dobrom smo putu da barem u Splitu to postane standard i s guštom ćemo sudjelovati u procesima u kojima se na ovaj način artikulira javni prostor', kazao je Žuvela.