NA NATJEČAJU POBIJEDILA 'URBANA ŠUMA'

Predstavljen Žnjan 3.0: Veliki splitski projekt sve bliže realizaciji

20.02.2018 u 15:01

Bionic
Reading

Dvomjesečni javni natječaj za uređenje platoa Žnjan, najveće kupališne zone na istočnoj strani Jadrana koja je koncem prošle godine očišćena od bespravne gradnje, zaključen je pobjedom Arhitektonskog biroa splitskog arhitekta Ante Kuzmanića. Ova golema plaža uredit će se kao zeleni park, nazvan Žnjan 3.0, u sklopu kojega su predviđeni sportski tereni, trim staza, široka dužobalna šetnica, niz drugih javnih sadržaja te šest do devet kafića izmaknutih od obale za najmanje četrdeset metara

Grad Split prvi put je samostalno proveo javni natječaj ove vrste, na njega je pristiglo ukupno dvanaest radova, a nakon desetodnevnog žiriranja u Banovini su u utorak javno otvorene omotnice u kojima su se nalazila imena autora. Kuzmanićeva pobjeda bila je jednoglasna, drugu nagradu dobio je Emur studio iz Zagreba, treću Arhitektonski ured Porticus iz Splita, četvrtu Tatjana Zahra, a petu splitski arhitekti Neno Kezić i Emil Šverko.

Prvonagrađeni rad predviđa pojas plaže širok najmanje trideset metara i oslobođen bilo kakvih sadržaja osim eventualno zelenila, potom šetnicu široku deset do petnaest metara, nakon koje prema unutrašnjosti platoa slijede kafići - kojih će biti dramatično manje u odnosu na stanje otprije godinu dana - te pojas naglašenog zelenila, nazvan 'urbana šuma', u koji će biti integrirani sportski tereni, skate park, mali amfiteatar i drugi sadržaji. Predviđeno je uređenje najmanje 600 parkirališnih mjesta na rubnom dijelu Žnjana, a iznad dijela njih također će se nalaziti sportski tereni.

  • +12
Otvaranje ponuda za projekt Žnjan Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Vilić

'Čišćenjem Žnjana, dokidanjem bezvlašća i dovođenjem u nultu fazu omogućili smo autorima potpunu slobodu, da bez opterećenja i s potpunom kreacijom sudjeluju u poslu u kojemu smo i mi u žiriju istinski uživali. Bilo mi je zadovoljstvo i ponos biti jedan od članova', kazao je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

'Osim što je Grad Split prvi put organizirao natječaj ovog tipa, prvi put smo se otvorili našim građanima i putem ankete u kojoj je sudjelovalo šest tisuća ljudi omogućili da sami kreiraju vlastiti prostor. Učinili smo Žnjan demokratičnim i otvorenim', dodao je Krstulović Opara.

>>Žnjan je tek početak: Kad sam uspio preživjeti s ovakvim partnerima, ne treba mi lex šerif

U splitskoj gradskoj upravi najavili su da će idućih tjedana predstaviti privremeno uređenje Žnjana, koje će biti na snazi do ljeta 2019. godine, do kada je postavljen rok za izvedbu danas predstavljenog trajnog konačnog i trajnog rješenja. S predstavljanjem privremenog izgleda plaže čekalo se kako se ni na koji način ne bi utjecalo na natječaj koji se provodio posljednjih mjeseci.

Po informacijama tportala, od ožujka do svibnja ove godine sve gradske službe i komunalne tvrtke započet će s uređenjem infrastrukture i sadnjom zelenila, a do 1. lipnja bit će postavljeni moduli za ugostiteljske objekte. Planiran je i veliki koncert uoči Dana grada i blagdana svetog Duje 7. svibnja.

'U idućoj godini rezultate ovog natječaja pripremit ćemo za realizaciju, a paralelno ćemo s privremenim rješenjem omogućiti prijelaznu fazu. Žnjan će već od ovog ljeta biti znatno drugačiji nego što smo ga navikli gledati posljednjih godina', najavio je splitski gradonačelnik.

Predsjednik ocjenjivačkog suda na ovom javnom natječaju bio je arhitekt Vjekoslav Ivanišević te je pohvalio pristigle radove i naglasio da je intencija bila 'provesti ga, a ne stati negdje na pola puta'. Ivanišević se, inače, posljednjih mjeseci liječi od karcinoma, jednako kao i gradonačelnik, pa su se našalili da ih je ovaj posao dodatno vezao i ojačao.

'Vidljivo je dominantno zalaganje i napor da se osigura prostor javnog interesa i javnog dobra koji će svima biti dostupan', opisao je član žirija Gojko Berlenghi, dok je predsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela naglasio da provedeni natječaj predstavlja 'primjer ophođenja prema javnim i gradskim prostorima'.

Samo uređenje Žnjana jedan je od prioritetnih projekata nove splitske gradske vlasti. Premda nema službenih procjena, predviđa se da će ono ukupno stajati oko 30 milijuna kuna.

  • +84
Spektakularne fotografije splitskog Žnjana iz zraka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CroDrone