OPARA I ARHITEKTI U ZANOSU

Predstavljen natječaj za Žnjan: Ovo će biti povijesni pothvat za Split

28.11.2017 u 19:00

Bionic
Reading

Sve je prštalo od optimizma na službenom predstavljanju natječaja za uređenje žnjanskog platoa u Splitu, prostora veličine 100 tisuća četvornih metara koji se nakon nedavnog masovnog čišćenja od bespravne gradnje namjerava privesti svrsi do ljeta 2019. godine. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara, predsjednik Društva arhitekata Dragan Žuvela i predsjednik žirija Vjekoslav Ivanišević redom su naglašavali da se radi o golemom projektu i društvenom pothvatu koji će preobraziti Split

Kako je tportal već pisao, splitska gradska uprava raspisala je natječaj za Žnjan kojim u roku od dva mjeseca želi doći do urbanističkog i arhitektonskog rješenja za kompletno uređenje vrijednog prostora, a od arhitekata se usput traži i 'anketno' rješenje za dvije susjedne zone, uvalu Trstenik i Duilovo. Cijeli proces se provodi po pravilima Komore arhitekata, no prvi put u novijoj povijesti kao provoditelj se pojavljuje Grad Split.

'Izuzetno smo ponosni, doći ćemo do željenog cilja do ljeta 2019. godine i najvažniji gradski resurs bit će iskorišten onako kako zaslužuje', kazao je Krstulović Opara.

Naglasio je da osobno na Žnjanu želi vidjeti 'rekreacijske, kulturne, sportske i edukacijske sadržaje te zelenilo'.

'Želim bosu djecu kako trče, želim njihove djedove i bake. Žnjan će biti gradski prostor koji će živjeti 365 dana u godini i biti namijenjen prije svega našim građanima, a tek onda turistima. Na koncu, sami građani su izdvojili ogroman novac, plaćali su milijunske kredite za nasipanje Žnjana. Očistili smo prostor i došli do 'nulte točke', a sada se kao gradonačelnik povlačim i prepuštam posao struci', dodao je Krstulović Opara.

Ovom prilikom ponovno je simbolično dijelio gumice za brisanje na kojima stoji akronim njegova imena i naslikana metla, kao podsjetnik na silovit početak mandata u kojemu je masovno uklanjao bespravnu gradnju i započeo sanaciju gradskog odlagališta Karepovac.

>>> Deložirani 'kralj splitskih plaža' ostaje bez kafića, on kaže: Srušit ću ih sve!

'Događa se scenarij koji smo idealizirali i to me kao arhitekta i građanina izuzetno veseli. Žnjanski prostor je bio sramota grada, a nadam se da u budućnosti neće biti samo uredan, nego izuzetan', dodao je Žuvela. Pozvao je arhitekte na sudjelovanje na natječaju.

I predsjednik žirija, arhitekt Vjekoslav Ivanišević, bio je vrlo inspiriran: oduševljen je najnovijim akcijama čišćenja divlje gradnje i 'pokazivanjem snage organizirane države koja uvodi red'.

  • +84
Spektakularne fotografije splitskog Žnjana iz zraka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CroDrone

'Oduševljen sam i činjenicom da ovdje nitko ne drži figu u džepu, već se nastoji urediti prostor za sve građane. Nema razloga da se ne počnemo ponašati organizirano. Ako se provede sve planirano, vjerujem da će pothvat biti organiziraniji čak i od gradnje Splita 3. Otvorene su ogromne mogućnosti, pa pozivam natjecatelje da budu maštoviti i da nas iznenade', kazao je Ivanišević.

>>> Split dobiva megahotel od 26 milijuna eura: Pogledajte kako će izgledati

Po hodogramu za Žnjan, koji je napokon i službeno predstavljen javnosti, nakon provedenog natječaja do idućeg ljeta provest će se izmjene urbanističkih planova, zatim će Grad Split službeno zatražiti koncesiju za cijeli plato, a potom preko natječaja dobiti potkoncesionare za određene sadržaje i započeti sa samim uređenjem. Kako je rečeno, cilj je da upravo Grad bude nositelj i kontrolor cijelog procesa kako se ne bi ponovio kaos koji je ovu plažu prometnuo u simbol divlje gradnje.

Paralelno, do veljače iduće godine bit će objavljeno privremeno rješenje koje će na Žnjanu biti na snazi najviše godinu dana, kako idućeg ljeta ta plaža ne bi sličila Mjesečevoj površini. Grad Split ondje će postaviti male montažne 'module' i iznajmljivati ih privatnicima, također putem natječaja.