ŠTO RADE IZBORNI STOŽERI?

Predsjednički kandidati izbjegavaju odgovoriti i na ova pitanja

21.12.2014 u 07:49

Bionic
Reading

Uoči prvog televizijskog sučeljavanja svih četvero predsjedničkih kandidata dobilo je prvi set pitanja koji obuhvaća sve ustavne ovlasti unutar kojih može djelovati hrvatski predsjednik. Pitanja je, uz inzistiranje na konkretnim odgovorima, sastavio prof. dr. sc. Anđelko Milardović, politolog Instituta za europske i globalizacijske studije, koji ih je prije dvadesetak dana poslao medijima, a kasnije i svim kandidatima. Do danas nije dobio odgovor od Ive Josipovića, Kolinde Grabar Kitarović, Milana Kujundžića i Ivana Vilibora Sinčića, pa je u razgovoru za tportal objasnio zašto se upustio u akciju 'pokušaja pomaka kampanje prema sadržajno političkim pitanjima sastavljenim na temelju ustavnih ovlasti predsjednika RH'

'Predsjednički izbori događaj su važan za budućnost svake države. Vođenje države nije nikakva reality predstava, a način na koji se odvija kampanja nalik je reality predstavi. Kako je takav model najsličniji simulaciji ili inscenaciji demokracije, u kojem dominiraju forme komunikacije bez smislenoga sadržaja, zabava, svjetlo i sjene političkog marketinga, spinovi, trikovi, proizvodnja pristanka uz pomoć ispitivanja javnog mijenja, potrebno je otvoriti pitanje pomaka u predsjedničkoj kampanji, od besmislenih komunikacijskih formi, nebitnih sadržaja, prema sadržajnoj dimenziji kampanje izvedenoj iz ustavnih ovlasti predsjednika Republike', kaže Milardović za tportal.

Preširoki izborni programi kandidata probijaju okvire ustavnih ovlasti predsjednika Republike pa više odgovaraju programima za parlamentarne, a manje za predsjedničke izbore
, ustvrđuje politolog.

'Kampanja u odnosu na predmet u cijelosti je promašena. Ovo nisu parlamentarni, već predsjednički izbori. Budući da vođenje države nije zabava, jer nam je zabave dosta, možda bi u završnici kampanje trebalo razmisliti o dodatnim oglednim ispitnim pitanjima na koja bi trebala odgovoriti sva četiri kandidata. Iz toga razloga sastavio sam 32 ogledna ispitna pitanja izvedena iz ustavnih ovlasti predsjednika Republike. Smisao je ovoga dokumenta u zagovoru zaokreta od zabavljačke prema sadržajnoj ili supstencijalnoj kampanji. Ogledna ispitna pitanja sastavio sam krajem studenoga 2014. i poslao svim hrvatskim medijima i izbornim stožerima predsjedničkih kandidata. Očekujem da će predsjednički kandidati odgovoriti na ova pitanja. U slučaju da dobijemo odgovore, imat ćemo povijesni dokument o ovim izborima, koji će politolozima i istraživačima izbora u Hrvatskoj biti zgodan materijal za interpretaciju politika koje kandidati zastupaju u ovoj kampanji dok će javnost znati s kim ima posla. I kamo će nas 'voditi'?! Stožeri su obećali odgovoriti na ova pitanja pa ćemo u slučaju pozitivnog ishoda objaviti odgovore na tportalu i u drugim medijima', kaže Milardović.

PROTOKOLARNE OVLASTI

Ove se ovlasti odnose na zastupanje i predstavljanje zemlje u inozemstvu, pomilovanja, priznanja odlikovanja itd.

Ogledna ispitna pitanja
1. Ukoliko postanete predsjednica/predsjednik RH, koju ćete zemlju prvo posjetiti, a koga biste htjeli pozvati kao prvog stranog predsjednika na početku Vašeg mandata?
2. Ukratko opišite kako biste se u vašem mandatu brinuli za stabilnost države, poglavito u situaciji kad joj prijeti mogućnost bankrota i socijalnih nemira?
3. Možete li istaknuti nekoliko praktičnih inicijativa u funkciji stabilizacije društva i države u prvih stotinu dana vašeg mandata?
4. Što se pomilovanja tiče, jeste li spremni pomilovati osobu koja je možda nepravedno i bez dovoljno dokaza osuđena na dugotrajnu zatvorsku kaznu?

OVLASTI IZ PODRUČJA UNUTARNJE POLITIKE
Ove se ovlasti odnose na aktivnosti predsjednika Republike unutar političkog sustava, skrbi za čuvanje i provođenje Ustava i demokracije, napretka i stabilnosti u kojima se predsjednik pojavljuje kao jedan od aktera vlasti, kao inicijator, faktor stabilnosti, zagovornik pozitivnih procesa, a u kriznim situacijama kao akter koji među političkim akterima pokreće inicijative i daje pravac kretanja. Kamo idemo?

Ogledna ispitna pitanja
1. U kojim biste slučajevima pokrenuli postupak ocjene ustavnosti zakona pred Ustavnim sudom? Navedite neke praktične primjere?
2. Budući da uz prijedlog Vlade i supotpis predsjednika Vlade možete raspisati referendum o promjeni Ustava RH, biste li u inicijativi promjene Ustava predlagali ukidanje članka 142. Ustava RH koji glasi: 'Pravo da pokrenu postupak udruživanja Republike Hrvatske u saveze s drugim državama ima najmanje jedna trećina zastupnika u Hrvatskom saboru, Predsjednik Republike i Vlada Republike Hrvatske. Zabranjuje se pokretanje postupka udruživanja Republike Hrvatske u saveze s drugim državama u kojem bi udruživanje dovelo, ili moglo dovesti do obnavljanja jugoslavenskoga državnog zajedništva, odnosno neke balkanske državne sveze u bilo kojem obliku.'
3. Ukratko opišite u kojem bi pravcu išle promjene Ustava RH, ukoliko do njih dođe? Koji bi to stari temelji ostali, a koji bi novi bili postavljeni?
4. Situacija je u zemlji dosta krizna i složena. Uloga predsjednika je da utječe na stabilnost države. U slučaju pobjede na izborima, jeste li spremni primijeniti članak 102. Ustava RH, koji glasi: 'Predsjednik Republike može predložiti Vladi da održi sjednicu i razmotri određena pitanja. Predsjednik Republike može biti nazočan sjednici Vlade i sudjelovati u raspravi.' Hoćete li doista u Vašem mandatu 'predložiti Vladi da održi sjednicu i razmotri određena pitanja'?
5. Jeste li za to da se ubuduće predsjednik bira u Hrvatskom saboru?
6. Kakav je vaš stav o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala?
7. Kakav je vaš stav o 'referendumskoj demokraciji'?
8. U odnosu na manjine, kakvi su vaši stavovi? Poglavito spram spolne manjine?
9. Što mislite o pobačaju?
10. Što mislite o legalizaciji brakova?
11. Što biste učinili u zaustavljanju socijalne diskriminacije?
12. Što bi po vama bilo pravedno društvo?
13. Smatrate li da bi u Hrvatskoj zakonski trebalo provesti lustraciju?
14. Kakav je vaš odnos u 'suočavanju s prošlošću'? Mogu li se preživjele totalitarne ideologije koristiti u dnevnopolitičke borbe?

OVLASTI IZ PODRUČJA VANJSKE POLITIKE
Ove se ovlasti odnose na ulogu predsjednika kao sukreatora i aktera u provođenju vanjske politike. Smisao je pitanja da predsjednički kandidati pokažu smjer kretanja hrvatske vanjske politike u mandatu ako ga dobiju.

Ogledna ispitna pitanja
1. Budući da po Ustavu predsjednik sudjeluje u oblikovanju i provođenju vanjske politike, u kratkim crtama možete li iznijeti vašu vanjskopolitičku orijentaciju?
2. Kakav je vaš odnos prema činjenici da je Hrvatska više od godinu dana u Europskoj uniji, a ne ponaša se po pravilima života u EU?
3. Možete li racionalno pojasniti slučaj Perković te sukob s Njemačkom i EU-om?
4. U viziji vaše vanjske politike poredajte zemlje koje su prioriteti hrvatske vanjske politike. Koja je uloga Njemačke, a koja Velike Britanije?
5. Kakvu će vanjsku politiku voditi RH prema regiji? Hoće li prevaga biti u korist regionalne politike ili hrvatske politike u skladu s EU-om? Smatrate li da je naša današnja vanjska politika više okrenuta EU ili regiji? Što mislite o Memorandumu 2?
6. Kako tumačite ulogu SAD-a u kontekstu hrvatske vanjske politike?
7. Ima li RH uopće definiranu vanjsku politiku i koji su njezini prioriteti?
8. U sklopu novih geopolitičkih promjena i novog preslagivanja svijeta, kako tumačite ulogu Rusije u Srbiji, regiji i šire na Balkanu?
9. Postoji li mogućnost novog ratnog sukoba na Balkanu u sklopu sve tješnjeg saveza Rusije i Srbije, nedavno održane parade i vojno-policijske vježbe kombiniranih srpsko-ruskih snaga na hrvatskoj granici?
10. Hoćete li za vašeg mandata zagovarati ratnu odštetu od Republike Srbije?
11. Koja ćete pitanja u političkoj javnosti postavljati Republici Srbiji na njezinom putu u EU? Hoćete li inzistirati na rješavanju pitanja nestalih, graničnih pitanja, povrata umjetničkog blaga i otete imovine te stanja demokracije i ljudskih prava?
12. Kakav je vaš stav o suradnji RH s Rusijom?

OVLASTI IZ PODRUČJA OBRAMBENE POLITIKE
Ove se ovlasti odnose na pitanja obrambene politike. Smisao ovih pitanja je pojašnjenje glavnih točaka obrambene politike.

Ogledna ispitna pitanja:
1. Koja su bitna obilježja vaše obrambene politike?
2. Kakav je vaš stav o modernizaciji OS RH?
3. Treba li RH imati zajedničku zračnu obranu? Navedite s kojim zemljama.
4. S obzirom na vojno-policijske vježbe Rusije i Srbije na granici RH, smatrate li da bi trebalo pojačati pričuvni sastav?
5. Smatrate li da su previsoki troškovi vojnih misija u kojima sudjeluje HV?
6. Kako ocjenjujete ulogu RH u NATO?

OVLASTI IZ PODRUČJA SIGURNOSNE POLITIKE
Ove se ovlasti odnose na koordinacijsku ulogu predsjednika, jer on s Vladom, na temelju Ustava, surađuje u usmjeravanju rada sigurnosnih služba.

Ogledna ispitna pitanja:
1. U kratkim crtama iznesite vašu sigurnosnu politiku?
2. Što bi predsjednik RH mogao poduzeti za poboljšanje sigurnosne politike?
3. Smatrate li da su građani sigurni u odnosu na rad sigurnosnih službi?
4. Što biste predlagali za bolju kontrolu rada sigurnosnih službi?
5. Koliko su sigurnosne službe RH autonomne u svom djelovanju?