privedeni novinar

Predsjednica stala u obranu Duhačeka citirajući Voltairea: Ja se ne slažem ni s jednom riječi koju si izgovorio, ali...

17.09.2019 u 16:17

Bionic
Reading

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović na Twitteru je komentirala slučaj privođenja novinara Indexa Gordana Duhačeka

Duhačeka je u ponedjeljak ujutro privela policija kako bi se osigurala njegova nazočnost na sudu zbog prijave za vrijeđanje policije. On je, naime, na Twitteru u komentaru postupanja policije prilikom intervencije prije godinu dana u Zadru napisao ACAB (all cops are bastards - svi policajci su kopilad).

'Pojašnjavamo da je razlog dovođenja navedenog 39-godišnjaka pred nadležni prekršajni sud bio isključivo zbog činjenice da više nema prijavljeno ili važeće prebivalište u Republici Hrvatskoj, niti stanuje na njenom području. To je bio jedini način da se osigura njegova nazočnost pred nadležnim sudom', izvijestila je policija u utorak priopćenjem.

Duhaček je na sudu proglašen krivim i kažnjen sa 754 kune.

Nevladine udruge i predstavnici oporbe osudili su postupak policije, tvrdeći kako je riječ o pritisku na medije i nedozvoljenom ponašanju, dok su čelnik MUP-a Davor Božinović i policija ustrajali na tome da su policijski službenici poštivali zakon.

  • +16
Gordana Duhačeka u ponedjeljak je privela policija Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

U utorak poslijepodne slučaj je na Twitteru komentirala i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Ona je, na svom profilu na Twitteru, citirala poznatu izjavu francuskog književnika, povjesničara i filozofa Voltairea, što je protumačeno kao da je ustala u obranu novinara Duhačeka.

'Demokracija podrazumijeva slobodu govora i odgovornost za izgovorenu riječ. 'Ja se ne slažem ni s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš.' (Voltaire)', napisala je predsjednica na Twitteru.