sporni tvitovi

Božinović zatražio izvješće o privođenju novinara Duhačeka

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 17.09.2019 13:12
  • Objavljeno 17.09.2019 u 13:12
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak da je od glavnog ravnatelja policije zatražio izvješće o slučaju privođenja i uhićenja novinara Indexa Gordana Duhačeka pritom odbacivši tvrdnje da Vlada ograničava medijske slobode ili zastrašuje novinare

'Zatražio sam kompletno izvješće o glavnog ravnatelja policije sa svim činjenicama vezanim za taj slučaj i kada ga budem dobio dat ću vam ga javno', izjavio je Božinović na marginama međunarodne konferencije 'Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama'.

Dodao je da će tada moći odgovoriti i na pitanje kako je moguće da je Duhaček dobio informaciju od policije da može putovati, a potom je uhićen u zračnoj luci.

Božinović je ponovio da Duhaček nije uhićen zbog objave na Twittera već zbog toga što se nije odazvao na poziv policije, a na pitanje novinara je li moguće da ga je policija neistinito informirala kazao je kako u to ne želi vjerovati.

Upitan zašto je novinar cijeli dan zadržan u policiji pojasnio kako je to uobičajen postupak. 'Ne znam koliko je gospodin proveo u smislu zadržavanja u policijskoj postaji. Ono što mi je objašnjeno, to je postupak kakav se provodi prema bilo kojem građaninu Republike Hrvatske, dakle, nikakve razlike u odnosu na postupanje policije u takvim slučajevima nema', rekao je Božinović .

Na upit zašto policija ne reagira kad se na društvenim mrežama piše 'ZDS', a reagira na satiru i vrijeđanje policije ministar je poručio da to nije točno. 'Policija reagira i to nije točna informacija. Policija ne prati posebne profile, ali kad dobije informaciju, onda reagira ako smatra da postoji sumnja na počinjenje nekog prekršaja, reagira prema prekršajnom sudu. Prekršajni sud u konačnici donosi odluku o tome je li prijava bila opravdana ili nije', kazao je ministar i istaknuo da Vlada ne ograničava medijske slobode niti zastrašuje novinare.

'Htio bih naglasiti da kada govorio o radu ove Vlade nema govora o ograničavanju bilo kakvih medijskih sloboda ili zastrašivanju novinara. Samo ove godine imali smo tri kaznene prijave vezano za kazneno djelo prema novinarima i sve tri su riješene. Policija radi profesionalno i svatko u tom sustavu, kojeg zovemo i represivan ako baš hoćete, ima svoj dio nadležnosti', naglasio je.

Ministar unutarnjih poslova osvrnuo se i na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ocijenivši kako nema razloga da se obraća međunarodnim institucijama, a na upit hoće li dostaviti dokumentaciju ako to zatraže međunarodne institucije odgovorio da to nije posao međunarodnih institucija.

'Radi se o tome da i danas sigurno netko putuje izvan RH i kao što je kazao predsjednik Sabora vjerojatno bi odmah jednu kopiju trebalo raditi o Povjerenstvo. ..Činjenica je da svi koji smo putovali nismo potrošili niti jednu kunu iz državnog proračuna. Radi se o tome što različito iščitavamo što bi bila zakonska nadležnost Povjerenstva. Mi smatramo da to nije njihova zadaća', odgovorio je Božinović na pitanje o zahtjevu Povjerenstva za dostavom domumentacije.

Komentirao je i sastanak Predsjedništva HDZ-a poručivši kako uoči predsjedničkih izbora treba 'staviti glave na kup i svi učiniti sve što se može kako bi se ostvario željeni rezulta'.

'Podizanje kohezije na višu razinu je logično u predizbornom vremenu', zaključio je Božinović i dodao kako na sastanku nije bilo riječ o sankcijama za Miru Kovača.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!