hnd

Zovko: Privođenje novinara Duhačeka nije primjereno demokratskom društvu

17.09.2019 u 13:59

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko u utorak je policijsko privođenje novinara Indexa Gordana Duhačeka ocijenio neprihvatljivim činom koji nije primjeren demokratskom društvu i u državi koja je članica Europske unije

'Za HND je neprihvatljiv način na koji se ljudi zbog tweetova privode. Mislimo da je način na koji se to dogodilo nije primjeren za jedno demokratsko društvo. I u tom smislu je HND reagirao i očekujemo da se takve stvari ne događaju i ponavljaju. Pogotovo, ako je istina ono što pišu kolege s Indexa, da je kolega Duhaček dan prije razgovarao s policijom. To jednostavno smatramo neprimjerenim u zemlji koja je članica Europske unije i za tri mjeseca preuzima predsjedanje Unijom', kazao je Zovko.

Zovko je najavio da će o stanju u hrvatskim medijima i pritiscima na novinare upoznati i predsjednika Europske federacije novinara (EFJ) Mogensa Bishera Bjerregaarda koji će krajem rujna doći u Zagreb u sklopu projekta EFJ-a 'Upravljanje promjenama u medijima'.

Kazao je i kako je nedavno zaprimio i poziv na sudsko ročište na temelju, kako je kazao, treće tužbe koju je protiv njega podnio HRT kao njegova matična medijska kuća.

Zovko je reagirao nakon što je HND u ponedjeljak upozorio kako je 'policijsko postupanje prema Duhačeku bez presedana i ne može se tumačiti nikako drukčije nego kao zastrašivanje'.