ANALIZA NIKOLINE BORČIĆ:

Predsjednica je kiksala: Previše 'ja', neprirodnog govora i tema. Za poruku 'jedna sam od vas' trebala je biti prirodnija

02.10.2019 u 14:05

Bionic
Reading

Uz osnovne poruke koje je s objave službene kandidature za drugi mandat na Pantovčaku danas u podne poslala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, na društvenim mrežama komentira se njezin nastup. Kakav je dojam ostavila u segmentu neverbalne komunikacije? Je li stilom obraćanja osnažila ili poljuljala uvjerljivost vlastitih poruka? Predsjedničin nastup za tportal analizira dr. Nikolina Borčić, profesorica političke komunikacije na Veleučilištu Vern

'Začudilo me to što je predsjednica odabrala formu svečanog, ceremonijalnog govora kao oblik komuniciranja najave predsjedničke kandidature. Posebno zbog te silne 'pompe', iščekivanja i nagađanja hoće li ili neće biti kandidature, potom postoji li ili ne postoji ujedinjena podrška stranke... I kad je sve to tako pojačano prezentirano u medijima, smatram da je sama objava kandidature trebala biti drugačija. Umjerenija, prirodnija - na način da ju ljudi čuju i razumiju', rezonira, za početak, dr. Nikolina Borčić.

>>> Procurio papir s kojeg je Grabar Kitarović čitala govor, sve je bilo uvježbana gluma s didaskalijama i 'blagim smiješkom'

Ovakva izvedba, koja je uvježbana i sadržajno više prigodna ceremoniji otvaranja ili velikim obljetnicama, nije postigla takav dojam - upravo jer nastup nije prirodan, kao ni izričaj, ocjenjuje analitičarka, dodajući da je nastup Kolinde Grabar Kitarović bio previše ceremonijalan ako je željela poslati poruku - ja sam jedna od vas.

Osim što su način predsjedničina govora i njezina gestikulacija prilikom objave kandidature prigodniji za neke druge prigode, objava kandidature trebala je biti prilika kada se stavi naglasak na sadržaj, umjesto na event objave kandidature.

'Sam događaj nije trebao toliko ući u prvi plan, a ući će upravo zbog odabira ceremonijalne retorike - jer tako predsjednica daje puno prostora za razne interpretacije. Da je izabrala drugačiji način predstavljanja, usmjerila bi pozornost na ono što je puno važnije, a to je ono što je postigla i što želi postići u drugom mandatu. Ovako je ponovno sama dala priliku medijima za razne interpretacije', konstatira profesorica Borčić, napominjući da je propust napravljen i sadržajno, u smislu forme rečenica.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

'Ja-oblik' na krivim mjestima

'Slušajući govor, pitala sam se zašto koristi 'ja-oblik' na, prema mojem stavu, pogrešnim mjestima. Bez daljnjeg je ona pokrenula neki projekt, ali ne može me uvjeriti da je, primjerice, sama napisala strategiju. A govoreći 'napisala sam strategiju' i slično, šalje se takva poruka', ističe Borčić, dodajući da je u pitanju nevješto korištenje perspektive govora ('ja/mi'), a kad se jezični oblici prečesto pogrešno koriste, oni i te kako utječu na dojam cijelog govora. Pritom, valja imati na umu da pamtimo uglavnom ono što nam je neobično, podsjeća analitičarka.

Također, prema njezinu sudu, predsjednica je u samom govoru istaknula previše tema.

https://www.facebook.com/HDZ1989/

'Puno previše i nemoguće je sve to zapamtiti. Takvo govorenje nikako nije primjereno najavi kandidature. Pretpostavljam da je želja bila uvjeriti i dobiti podršku, no smatram da bi manji odabir tema i konkretni rezultati bili nešto što može uvjeriti publiku. Cilj je trebao biti to da publika zapamti barem nekoliko ključnih tema, a ostala postignuća i ciljeve trebala je postupno prezentirati, putem različitih kanala. Ne ovako. Puno priče, previše tema i općih mjesta ponovno otvara prostor za interpretacije', napominje Borčić.

Osim toga, analitičarka ocjenjuje da je predsjednica trebala dopustiti komunikaciju s medijima, dakle pitanja novinara.

Promašila je formu

Zaključno, Borčić konstatira da ako je predsjednica htjela poslati poruku javnosti 'ja sam jedna od vas', govornom izvedbom i govorom tijela to nije postigla, upravo zbog forme svečanog govora.

'Ceremonija kao forma unutar koje se poručuje 'ja sam jedna od vas' stvara previše neujednačenih tonova i kao takva je vrlo nespretna 'komunikacijska bina' za odabran trenutak, za kandidaturu. Inače su svečani govori predsjedničina prednost, no uslijed velikih najava kandidature točno u podne, a i općenito uslijed medijskih portretiranja njezina rada, smatram da je trebala izabrati primjereniji način objave kandidature. Ovo ipak nije bila svečana inauguracija', napominje Nikolina Borčić.

  • +14
Kolinda Grabar Kitarović objavila je kandidaturu za još jedan mandat Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL