uoči skupštine

Predovan (BM 365): Naši amandmani na proračun nisu nezakoniti

08.12.2021 u 15:49

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika stranke Bandić Milan 365 Nenad Predovan u srijedu je opovrgnuo tvrdnje zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da su njihovi amandmani na gradski proračun nezakoniti i poručio kako im je prioritet mjera roditelj odgojitelj.

Mjera roditelj odgojitelj, koju treba u nekim elementima modificirati, bila je dobra podloga da se kroz stručnu raspravu dođe do toga da Zagreb može biti "izvoznik te demografske mjere u cijelu Hrvatsku", rekao je Predovan na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine koja će se baviti prijedlogom proračuna za 2022.

Tomašević je jučer za amandmane Kluba BM 365 rekao kako su protuzakoniti jer zadiru u Opći dio proračuna, a sadržajno su neprihvatljivi. "Stranka BM 365 je došla na genijalnu ideju da drugi put ponovi isti trik, da se prodaju Zagrepčanka, Gredelj i Paromlin. Znači, kako je ove godine fiktivno zakrpana proračunska rupa od milijardu kuna, to je ideja da se napravi i sljedeće godine", ustvrdio je Tomašević.

Predovan je odgovorio da iz Tomaševića, kada tvrdi da su njihovi amandmani nezakoniti, progovora "propali student prava", a kad amandmane ocjenjuje kao vrhunac financijske neodgovornosti iz njega govori "zaslijepljeni aktivist".

Klub BM 365 predlaže da se 220 milijuna kuna uzme iz prodaje dijela građevinskih objekata jer Grad u svojem vlasništvu ima takvih objekata u vrijednosti od oko 25 milijardi kuna.

To je, kaže Predovan, mjesto gdje se može zagrabiti, a da se ne ide na povećanje cijena komunalija ili pogotovo na ukidanje socijalnih mjera, kao što je demografska mjera roditelj odgojitelj.

Navodi i 100 milijuna kuna iz prodaje udjela u glavnici APIS-a jer misle da je "manira lošeg gospodara to što je Tomašević u proračunu koji je predložio predvidio od te prodaje 350 milijuna kuna, a matematika govori da je to za punih 100 milijuna kuna više".

Predovan je rekao da u rashodovnom dijelu idu na potpore i subvencioniranje radijskih i televizijskih sadržaja za dva milijuna kuna, 11,6 milijuna kuna predložili su za poticanje razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva, dva milijuna kuna za razvoj potpore u poljoprivredi, a za sport planiraju da se proračun digne na razinu prije pandemije.

Za tehničku kulturu predložili su milijun kuna, za školske građevinske objekte 10 milijuna kuna. Planirali su i da sredstva od dva milijuna kuna za građanski odgoj svedu na nulu, jer kad odgoj počne za to se rebalansom mogu namaknuti novci.