državna matura

Pravobraniteljica za djecu: Učenicima trebaju informacije i podrška

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.04.2020 14:56
  • Objavljeno 30.04.2020 u 14:56
Helenca Pirnat Dragičević

Helenca Pirnat Dragičević

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorila je u četvrtak da je zaprimila brojne prigovore roditelja i učenika o neizvjesnosti polaganja državne mature, te da mnogi očekuju više informacija i podrške u izvanrednim okolnostima

Prigovori se najviše odnose na kalendar polaganja ispita državne mature i ispitne kataloge. Roditelji su nezadovoljni jer se predlaže da se izborni predmeti ne polažu, kao i potpuno ukidanje državne mature za ovu godinu.

'Većina traži da se što prije definiraju datumi polaganja i obrazovni ishodi koji će se provjeravati. Traže poštivanje zakona, transparentnost i javno savjetovanje u slučaju izmjena kalendara i sadržaja državne mature', navodi pravobraniteljica u priopćenju.

Dodaje da su učenici i roditelji očekivali snažnije reagiranje psihologa, psihijatara i pedagoga o problematici polaganja mature u izvanrednim okolnostima.

'Očekivali su i više podrške, razumijevanja i informacija od nadležnih tijela. Navode niz primjera kako se dugotrajna neizvjesnost, kao i zabrinutost zbog epidemije, a u Zagrebu i zbog posljedica potresa, odražavaju na njihovo opće psihofizičko stanje te na sposobnost koncentracije i učenja', stoji u priopćenju.

Pravobraniteljica je naglasila da će primljene dopise maturanata i roditelja proslijediti Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), uz molbu da im odgovore na poruke i obavijeste ih o daljnjim potezima.

'Posebno smo istaknuli važnost pravovremenog informiranja i podrške za maturante. Smatramo važnim da maturanti dnevno i redovito mogu komunicirati s ministarstvom, ali i s NCVVO-om. Također je važno da se odluke i pravila koja se odnose na maturante pravovremeno donesu i objave, transparentno i u skladu sa zakonom', navodi se u priopćenju.

Izvršna vlast mora uvažiti činjenicu da se ova generacija maturanata suočila s iznimnim teškoćama pa im mora pružiti odgovarajuću podršku.

'Uz najavljeni povratak djece u vrtiće i dijela učenika u škole od 11. svibnja, pozvali smo Hrvatski zavod za javno zdravstvo da pravovremeno i jasno definira konkretne mjere za zaštitu zdravlja djece. Tom prilikom iznijeli smo preporuku da ovu školsku godinu i za najmlađe učenike treba završiti online nastavom, bez povratka učenika u klupe', kaže Pirnat Dragičević

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!