dopuna zakona o odgoju i obrazovanju

SDP predlaže zakonsko ukidanje državne mature za ovu godinu

27.04.2020 u 14:37

Bionic
Reading

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac najavila je u ponedjeljak da će njezina stranka u saborsku proceduru uputiti prijedlog dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju kojima bi se za ovu školsku godinu ukinule državne mature i uvelo opisno ocjenjivanje za učenike u nižim razredima osnovnih škola

'Intencija je da se ukine provođenje državne mature kao i obrana završnih radova u strukovnim i umjetničkim programima obrazovanja samo za ovu školsku godinu. Za učenike nižih razreda osnovnih škola uvelo bi se opisno ocjenjivanje', objasnila je na konferenciji za novinare.

Neće svijet propasti ako učenike oslobodimo mature

Na taj način omogućili bismo maturantima da završe srednjoškolsko obrazovanje bez da ih dodatno traumatiziramo i da zajedno sa sveučilištima nađemo najbolji mogući način kako da nastave obrazovanje, rekla je i dodala da su se za takvo rješenje odlučili zbog izvanrednih okolnosti, pogotovo u Zagrebu, koje ne omogućuju svim učenicima ravnopravan pristup maturi.

'Budimo realni, ova godina ni na koji način nije normalna ni redovna. Neće svijet propasti ako ove godine oslobodimo učenike državne mature, a ne bismo bili ni jedina zemlja koja se odlučila na takav potez jer su to za sada već učinile Velika Britanija, Nizozemska i Francuska. To je racionalna odluka nekih zemalja koje su se vodile epidemiološkim procjenama, a naša djeca su još imala i štrajk i potres', poručila je.

Glasovac je rekla i kao se Vlada malo više trebala konzultirati sa strukom umjesto što se skrivala iza struke donoseći političke odluke i da je o povratku u škole i pošto-poto održavanju državne mature u lipnju trebala pitati - ne samo epidemiologe - nego i pedagoge i psihologe.

'Znanje i obrazovanje je nadoknadivo, ali zdravlje nije. Fizičko i mentalno zdravlje djece u ovom trenutku mora apsolutno biti ključni interes', istaknula je.

Podsjetila je da je Vlada donijela odluku da se matura održava u lipnju, ali, dodala je, djeca su i dalje u neizvjesnosti zato što provođenje tog plana i dalje ovisi o epidemiološkoj situaciji, a u Zagrebu u nekim školama zbog oštećenja nije ni moguće provoditi maturu.

Ministrica ne upravlja situacijom, sustav održavaju učitelji i nastavnici

'Naš plan bi bio siguran jer - bez obzira na epidemiološku situaciju - djeci bismo omogućili da završe srednju školu', istaknula je te pozvala Vladu da odustane od forsiranja provođenja državne mature u lipnju.

Kritizirala je Vladinu odluku da se škole otvore 11. svibnja jer nema najave epidemioloških mjera koje se moraju zadovoljiti, niti se provjerilo mogu li ih škole ispuniti. Dodala je da je Vlada samo donijela odluku i prebacila odgovornost na roditelje kad je riječ o tome hoće li im djeca ići u školu.

Zapitala je tko će snositi odgovornost ako se dogodi neko zlo, ocjenjujući da će Vlada preuzeti zasluge ako sve bude dobro, a ako ne bude, odgovornost će prebaciti na druge.

Glasovac je na kraju ustvrdila kako se obrazovni sustav raspao, da ministrica ne upravlja situacijom i da su jedini koji sustav održavaju na životu učitelji i nastavnici.