PODRŠKA ŽRTVAMA

'Pravda za djevojčice': U subotu novi prosvjed na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 16.10.2019 14:03
  • Objavljeno 16.10.2019 u 14:02
Prosvjed inicijative #spasime u ožujku 2019.

Prosvjed inicijative #spasime u ožujku 2019.

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

"Pravda za djevojčice", naziv je prosvjeda koji je najavljen za subotu 19. listopada u 10 sati na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu

Povod za prosvjed je slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

Prosvjed organiziraju Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba - Centar za seksualna prava i Zaklada Solidarna.

Osim u Zagrebu, mirni prosvjedi za subutu su najavljeni i u Zadru, Splitu, Rijeci te Puli i Osijeku.

"Puštanjem osumnjičenika za te teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve. Pozivamo vas da se glasno pobunite protiv sustava koji nasilje podržava. Nekažnjavanje zločina je zločin", ističu organizatori prosvjeda putem društvenih mreža.

Od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje radi zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja. Traže od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

Od Državnog odvjetništva RH se traži da hitno premjesti sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud, kako bi se spriječili mogući utjecaji interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

  • +3

Dražen Bošnjaković

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Traži se da policija, centar za socijalnu skrb i sud odmah poduzmu sve radi zaštite dostojanstva i privatnosti žrtve u odnosu na lokalnu okolinu i medije, pružanje psihosocijalne podrške i provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

Naposljetku, traži se hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Iz udruga koje organiziraju prosvjed također pozivaju građanke i građane da svojim dolaskom iskažu nezadovoljstvo i doprinesu poboljšanju pravosudnog sustava ali i da se suzdrže od napada na suce i osumnjičenike koji izlaze iz demokratskih i civilizacijskih okvira.

"Nepravda se ne rješava nepravdom niti zlostavljanje zlostavljanjem – agresivni napadi nisu odgovor na propuste sustava, a spirala nasilja nam neće donijeti pravdu i zatire šansu za poboljšanje sustava pravosudne zaštite. Osim toga otkrivanje identiteta osumnjičenika kompromitira tajnost identiteta žrtve", ističe Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!