problematično funkcioniranje

Prašnjak: Naravno da jedna sestra s dermatologije nije radila na respiratorima. Ljude su trebali poslati na obuku

26.10.2020 u 20:34

Bionic
Reading

Kreveta imamo, nedostaje nam 4.500 medicinskih sestara u redovnim uvjetima. Sad već problematično funkcioniramo. Svi spominju potrebu da se Ministarstvo pobrine za lijekove, deke, a nitko ne spominje liječnike i medicinske sestre, poručila je predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Ankica Prašnjak

'Na COVID odjelu u KB-u Dubrava je stvarno teško, kao i u klinici 'Fran Mihaljević'. Međutim na Klinici su spremniji, a KB Dubrava je pretvorena u COVID centar preko noći. Ne sumnjam u sestre i tehničare, oni su spremni za učenja, ali dodatan je stres za ljude i oprez da ne zaraze svoje obitelji', rekla je Ankica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara gostujući u Studiju 4 HRT-a.

Prašnjak ističe kako je epidemija kornavirusne bolesti donijela jednu ugrozu.

'Navikli smo se nositi s novim infektima, ali ovo je okružilo sve ustanove i donijelo veliku neizvjesnost za sve radnike, i zdravstvene i nezdravstvene. Zatvaraju se odjeli, ljudi se prebacuju na COVID odjele. Zna se da se za intenzivnu jedinicu mora odraditi specijalizacija. Naravno da jedna sestra s dermatologije nije radila na respiratorima. Ravnatelji, glavne sestre i Ministarstvo, trebali su ljude poslati na obuku', napomenula je.

Izvijestila je kako su sestrinske udruge tražile sastanak s ministrom Vilijem Berošem vezano za plaće sestara i tehničara koji rade u izvanrednim okolnostima. Nada se da će ih ministar uskoro primiti. Rezignirana je činjenicom da im se ministar još nije javio.

'Nije problem samo u malim plaćama, naučili smo živjeti skromno. Ima elemenata, od neuvažavanja do zakidanja u prekovremenoj satnici, zakidanja u radnoj odjeći i 'ad hoc' mijenjanja rasporeda uz 'suptilne prijetnjice', upozorila je Prašnjak.

Smatra da hitno treba pozvati sestre i tehničare sa Zavoda za zapošljavanje, pa čak i umirovljene sestre koje su spremne raditi. A ima ih, dodala je.

'Mi smo ti koji ćemo biti uz pacijente i sve te krevete', zaključila je.