MODAKOMODA U PRAGU

Prag - grad iz snova za vječnu djecu

31.03.2015 u 00:29

Bionic
Reading

Ne propustite posjetiti zabavnu i opuštenu europsku prijestolnicu koja nudi sve što veseli vječnu djecu; ručno rađene marionete, vrhunske slatkiše, rasplesane barove i odličnu modnu scenu. Detalji u postu!


U prethodnom postu sam načela svoju prašku putešestviju, a danas ju nastavljavam s puno više detalja, preporuka i fotografija.

Iako smo mentalitetom vrlo slični (čitaj: hladni i suzdržani), Česi za razliku on nas Hrvata znaju znanje (barem kad je o turizmu riječ). Ono što razlikuje hrvatsku i češku turističku ponudu je sadržaj. A Prag ga ima na pretek. Čak i praška modna scena, za koju je malo tko do sada čuo, doživljava svoju renesansu. A da je to uistinu tako, svjedoči i predivna i monumentalna Ziba, nekadašnja banka, a današnji muzej stakla u kojem se održao ovogodišnji Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend o kojem vam donosim kratki report na kraju posta.

Dva dana koja sam provela u Pragu, upravo zbog praškog vikenda mode čiji je partner kozmetički brend MAC u čijem sam aranžamanu i putovala, započinjala su čime drugim nego hranom. Priznajem, na putovanjima mi najveće zadovoljstvo pričinjavaju upravo slasni zalogaji, a u Pragu ih bome ima. Počevši o švedskog stola (toplo preporučam hotel Josef u centru), preko street food-a, pa sve do zanimljivih fuzija u praškim restoranima.

So, let the play begin! Nacionalno kazalište marioneta, muzej ručno rađenih igračaka, preslatke slastičarnice s najfinijim kolačima koje možete zamisliti, bajkovite praške uličice među kojima je najpoznatija Zlatna ulička, ostvarenje su svih dječjih snova. U Zlatnoj uličici sve su kućice toliko male da neodoljivo podsjećaju na one iz Ivice i Marice. Najpoznatija u nizu ovih minijaturnih kućica, pod rednim brojem 22, je plava kuća Franza Kafke. Priča se da su upravo na ovom mjestu, navodno pod nadzorom Rudolfa II, alkemičari pokušavali proizvesti umjetno zlato, a danas se u ovim kućicama mogu kupiti zanimljivi suveniri.

Iako je najpoznatiji po svojim monumentalnim baroknim, gotičkim i Art Nouveau građevinama, Prag obiluje i suvremenim izdanjima poput Plešuće kuće Dancing House) koju je projektirao češki arhitekt hrvatskog podrijetla Vlado Milunić. Izvorno nazvana Fred and Ginger (po Fredu Astaireu i Ginger Rogers – čuvenom plesačkom paru) postala je jedna od glavnih praških arhitektonskih atrakcija.

Jedna od najpopularnijih turističkih uličnih delicija je Trdelník (trdlo), tradicionalno transilvanijsko slatko pecivo koje se sastoji od valjanog tijesta omotanog oko štapa, a zatim pečenog na žaru. Na kraju se prelijeva šećerom i orasima. Iz mora praških ugostiteljskih objekata, donosim vam nekoliko uistinu odličnih koje sam isprobala na preporuku naših praških domaćina:

International restaurant, V Zátiší
Cuban cocktail bar & music restaurant, La Bodeguita Del Medio


Začin na kraju oba dana u Pragu, i omiljena ženska igračka, bila je moda.

dnevni look - suknja, prsluk, mantil i torbica: vintage, košulja: Zara, naočale: Sheriff & Cherry SS 15, cipele: Jeffrey Campbell Nirvana / Shoe Box

noćni look - haljina: Zigman FW 14/15, cipele: Jeffrey Campbell Nirvana / Shoe Box

photo: Nana Nadarević


Priču s početka posta, onu o preporodu praške modne scene, ispričali su mi vodeći ljudi brenda MAC-a. Naime, do nedavno vrlo komercijalni Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend, od prošle se jeseni, pod vodsvom novog kreativnog direktora, orijentirao više fashion-u što je prepoznao i kozmetički brend MAC koji je bio zadužen za cjelokupni make up. U nastavku vam donosim sneak peak na najnovije trendove za nadolazeću jesen/zimu, a na web stranici MBPFW upoznajte češke dizajnere i njihove najnovije kolekcije. Ima vrlo zanimljivih stvari!

photo: MBPFW


Velika zahvala MAC Hrvatska koji mi je omogućio ovo predivno putovanje. Nadam se da će vam praški postovi koristiti prilikom posjeta predivnom Pragu. Inspirirana Plešućom kućom, biram sljedeću glazbenu numeru: