ŠTETA 50 MILIJUNA KUNA

Poznata imena uhićenih u velikoj akciji USKOK-a, među njima brojni direktori

Bionic
Reading

Među 21 osobom jučer uhićenom u velikoj akciji poreznog USKOK-a poduzetnici su Svetislav Josimović i Juraj Puškar, glavni osumnjičenici u prevari teškoj 57 milijuna kuna. Ovaj dvojac je u dogovoru s direktorima pojedinih tvrtki izvlačio novac fiktivnim računima iz njih, a među njima su Oktal Pharma, Westgate, Emporion Plus…

Među uhićenim direktorima oštećenih tvrtki su predsjednik Uprave Oktal Pharme Marijan Škiljević, Sanja Bogunović Krnetić iz Spana, Danijel Artenjak iz tvrtke Napredni modeli, Joško Čupić iz IMG-a Zagreb, Ivan Matijević iz Matela, Zdravko Živković iz Emporion Plusa, Ante Mlinarić iz MB-a Auto, Emilio Krstić iz Arkadije i drugi, piše Jutarnji list.

Kao tvrtke koje su najviše oštećene spominju se Westgate, Shopping City Zagreb i Trgovački centar Zagreb. Velika sredstva izvučena su i iz Oktal Pharme, Emporion Plusa, IMG-a Zagreb i cijelog niza drugih tvrtki.  Uhićene se sumnjiči da su preko fiktivnih faktura izvlačili novac iz spomenutih tvrtki i time ih oštetili za 50 milijuna kuna, piše Večernji list. Temelj 'zločinačke organizacije' tvorilo je osam odgovornih osoba u više tvrtki.

One su navodno nalazile osobe iz drugih poduzeća koje su bile spremne poslovati preko fiktivnih računa. Manji dio novca koji je stečen na taj način potom su koristili za poslovanje svojih tvrtki, dok su veći dio podizali i međusobno podijelili. U srijedu prijepodne uhićeno je više osoba te su pretraživani domovi i poslovni prostori osumnjičenika koji su u poslijepodnevnim satima bili dovedeni na ispitivanje u sjedište USKOK-a u Gajevoj ulici.