TRAGEDIJA U ZAGORJU

Do temelja izgorjela zgrada staračkog doma, pronađeno šest tijela nepokretnih štićenika koje nitko nije nadzirao

11.01.2020 u 08:29

Bionic
Reading

U požaru koji je u subotu ujutro izbio u staračkom domu u Andraševcu kod Oroslavja zasad je preminulo šest osoba, potvrdio je novinarima na licu mjesta vatrogasni zapovjednik Marijan Lovrenčić.

Točan broj preminulih će se utvrditi očevidom, rekao je za Hinu glasnogovornik Policijske uprave krapinsko-zagorske Zoran Lončar.

'Požar je ugašen, međutim još se uvijek radi na hlađenju objekta da bi policajci mogli ući unutra, utvrditi točan broj smrtno stradalih osoba, obaviti očevid i utvrditi uzrok požara', kazao je Lončar.

  • +6
Požar u Andraševcu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Novinarka televizije N1 s lica mjesta javlja kako u trenutku požara nitko osim korisnika nije bio u domu, iako se na web prezentaciji doma navodi da je osoblje od 0 do 24 odgovorno za korisnike. Neslužbeno se doznaje da je medicinska sestra bila u obilasku oko 4 sata ujutro. Upitno je je li dom imao sve potrebne dozvole, a vlasnica doma se još uvijek nije pojavila na licu mjesta.

Na požarište su tijekom prijepodneva stigli i premijer Andrej Plenković te ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović. Plenkovićevu izjavu pročitajte u posebnoj vijesti.

  • +10
Premijer Andrej Plenković i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović na požarištu u Andraševcu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Gradonačelnik Andraševca Emil Gredičak nije želio nagađati o uzrocima požara, a njegovu izjavu prenosi N1. "Obišao sam Dom, po mojem viđenju uvijek je bila obiteljska topla atmosfera, nisam primjetio ništa neobično. Volio bih da proces završi, sve službe su uključene, prejudiciranje ništa dobro ne donosi. Došao sam kao gradonačelnik, nisam inspekcijska služba", rekao je gradonačelnik.

Jedan od članova obitelji okupljenim novinarima je rekao da su mu iz doma izrazili sućut, te da nije imao nikakav prigovor na rad doma. 'Nemam nikakvih prigovora na smještaj i na dom. Sve je bilo lijepo, čisto, uredno, uvijek je bilo sve ok', rekao je novinarima.

Jutarnji list prenosi svjedočanstvo pripadnika druge ožalošćene obitelji. 'Muževa teta Jelena bila je ovdje. Trebala je napuniti 104 godine. Samo su nas nazvali i rekli: Preminula je, moja sućut', teško potresena novinarima ispričala je Katica Sinković.

<<< 'Dom u idiličnoj prirodi': Što znamo o poprištu tragedije koja je zavila Zagorje u crno >>>

Izvor: Društvene mreže

Kako javlja zagorski portal, pored doma u Andraševcu se u dvorištu nalazio drveni objekt, u kojem su po svemu sudeći, bili smješteni i štićenici doma. Ondje je došlo do požara, a objekt je izgorio do neproznatljivosti.

Iz Policijske uprave krapinsko-zagorske doznaje se da je požar izbio jutros oko 6,45 sati.