ZVONKO BEDE

Vlasnik 'Drave': 'Pola tone nelegalnog otpada? To su gluposti. Tužit ću župana'

06.10.2023 u 20:04

Bionic
Reading

Vlasnik osječke tvrtke za preradu plastike Drava International Zvonko Bede odbacuje optužbe da u pogonu imao više otpada od registriranong. Najavio je da će tužiti osječko-baranjskog župana Ivana Anušića koji je podnio kaznenu prijavu protiv Bedea zbog požara u tvrtki

Upitan je li znao da će se radnici okupiti i dati mu podršku prosvjedom, odgovorio je da nije znao, te da je čak bio protiv toga 'zato što situacija nije dobra'. 'Ovakve pojave u ovoj situaciji nisu dobre, prije svega zato što još ni istraga nije napravljena. Ako ja budem kriv, kriv sam. Ali mislim da je požar podmetnut i to ljudi znaju', rekao je Bede za RTL Danas.

Dodao je 'da netko drugi mora odrediti tko je podmetnuo požar'. Ustvrdio je i da nema neprijatelje te kao primjer naveo radnike koji su mu dali podršku.

Treći je dan požara, no još uvijek se ne može ugasiti. 'Požar je požar, ali zašto ga nisu ugasili, ne znam. Nisam stručnjak za vatrogastvo. Oni koji to rade valjda rade kako treba - požar je bio i u Zagrebu i Rijeci, pa se nisu radili takvi cirkusi', rekao je Bede.

Komentirao je i kaznenu prijavu koji je podnio župan Anušić. 'Pa neka podnese, što da ja radim, mogu i ja protiv njega isto. I ja ću podnijeti kaznenu prijavu protiv njega. I za njega i za mene isti zakoni vrijede. Samo što je on sada u malo boljoj poziciji, ali vidjet ćemo na kraju kako će to biti.

  • +47
Prosvjed radnika Drava Internationala Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Ja nisam nikog napadao, nisam ništa napravio, radimo po zakonu i propisu. Imamo dozvole. Ova lupetanja oko količina, to nije normalno. Pa u Dravu nije ušla kila materijala koji nije odvagan i koja nije u papirima. Demantiram sve totalno', poručio je Bede za RTL Danas.

Upitan znači li da nije točno što se govori o pola tone nelegalnog otpada, odgovorio je: 'Ma ni 500 tisuća tona, to su gluposti. Mi smo lani imali ukupan ulaz od 26 tisuća tona otpada koji ide na reciklažu. Izvezli smo robe i prodali 28 tisuća tona. O čemu mi pričamo? Da je Drava u 16 godina uzela 26 tisuća tona, to bi bilo 400 tisuća tona'.

  • +47
Tvornica Drava International jutro nakon požara Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos