stigla analiza nakon požara

U dijelu Osijeka u zraku detektiran formaldehid: 'Ne znamo koliko je opasna situacija'

07.10.2023 u 20:36

Bionic
Reading

Zbog posljedica požara plastike u tvrtki Drava International u subotu je proglašeno stanje velike nesreće, a Vladi je upućen zahtjev za proglašavanjem ekološke katastrofe, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Prim. dr. sc. Senka Samardžić na HRT-u je predstavila podatke iz analize zraka koja je u Osijeku provedena na dvije lokacije.

'Danas su izvršena mjerenja u Osijeku na dvije lokacije. Po indeksu kvalitete zrak je bio prihvatljiv dok je u drugom dijelu grada kod osnovne škole indeks kvalitete loš i detektiran je formaldehid. Ne znamo koliko je opasna situacija, ovisi o tome koliko će trajati', rekla je.

Doktorica je pozvala kronične bolesnike i djecu da ne izlaze iz kuća te da ne vrše nikakve aktivnosti. 'Trebalo bi nositi masku FFP2, pogotovo u onim područjima gdje se osjeti miris dima', upozorila je.

  • +24
Požar u Osijeku, Drava International Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Govorimo o mikroklimatksim uvjetima i intezitetu vjetra, ovisi koliko je dugo gorjelo i kolika je bila temperatura plamena Sve preporuke koje smo donijeli prvi dan, vrijede i dalje', rekla je. Pozvala je građane da prate informacije na stranicama HZJZ-a i Civilne zaštite.